hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pupovac i Tomašić sukobili se zbog HRT-a

25.04.2013.

ZAGREB » Na zajedničkoj sjednici odbori za ljudska prava i medije bavili su se situacijom na HRT-u, a neposredni je povod bila prijava novinara HRT-a Hrvoja Zovka zbog prijetnji i govora mržnje protiv bivšeg urednika informativnog programa HTV-a Dražena Miočića. Raspravu su inicirali SDSS, HDZ i Hrvatski laburisti. Milorad Pupovac rekao je da je sjednicu inicirao i zbog toga jer se HRT ni ne ograđuje, a kamoli prekida prijenos kada se na nogometnoj utakmici može čuti »ubij, ubij Srbina«. Ruža Tomašić je, pak, kritizirala Pupovca zašto je šutio dok su se u Borovu pjevale četničke pjesme ili kada su se u televizijskom prijenosu mogle čuti uvrede po nacionalnoj osnovi protiv hrvatske rukometne reprezentacije na utakmici u Beogradu.

Ante Babić (HDZ) rekao je da na HRT-u glavni kriteriji za imenovanje urednika na nisu programi nego »rodbinske, kumske i ideološke veze veze glavnog ravnatelja Gorana Radmana«. Radman je rekao da mu je žao što se incidenti na HRT-u koriste kao povo za sazivanje ovakve sjednice.

– No, ja neću dopustiti ovom tijelu da uređuje program HRT-a. Po zakonu to ne mogu ni ja, ali je moja dužnost kao glavnog ravnatelja da stanem u obranu HRT-a od politike, rekao je Radman.

Z. C.

Povratak

AKTUALNO