hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRVATSKA DOBIVA NOVU TELEVIZIJU Moćni grčki milijarder i Net TV u bitki za novi nacionalni kanal

19.06.2013.

Agencija za elektroničke medije jučer je okončala natječaj za koncesiju nove nacionalne televizije. U igri su, neslužbeno doznajemo, četiri glavna konkurenta: moćna grčka medijska kompanija Antenna Grupe, Nova TV, RTL Hrvatska i Nezavisna televizija. Vlasnik Antenna Grupe je vlasnik grčki milijarder Minos X. Kyriakou.

Njegova tvrtka već je ušla na medijsku scenu u Srbiji i pokrenula Prvu srpsku televiziju, te u Sloveniji i Crnoj Gori. U Hrvatsku, kako smo neslužbeno doznali, žele uložiti značajna sredstva.

U Hrvatskoj Antenna Grupu zastupa odvjetnički ured Borisa Šavorića, koji nam je jučer potvrdio da je istina da zastupaju grčkog klijenta.
Sedam jezika

- Dalje vam ništa ne mogu ni potvrditi ni demantirati. Pričekajmo nekoliko dana dok Vijeće ne objavi ponude - rekao je odvjetnik Šavorić.

Minos X. Kyriakou, rođen 1938., jedan je od najmoćnijih grčkih biznismena. U svom biznis portfoliu ima, osim medijske kuće Antenna Group, i dvije naftne kompanije, jednu brodarsku tvrtku u Singapuru i udio u singapurskoj zrakoplovnoj kompaniji. Uz to, vlasnik je i grčkog košarkaškog kluba Panellinios, a vodi i grčki olimpijski odbor. Oženjen je s grčkom glumicom, a govori sedam jezika.
Slabi rezultati

Antenna Grupu osnovao je 1988. kada je lansirao prvu radijsku stanicu, a onda je krenuo s televizijama. Danas emitira na tri kontinenta, Europi, Americi i Australiji. Na Balkan se počeo širiti 2000. kada je kupio bugarsku televiziju.

U razgovorima s čelnim ljudima hrvatskih TV kuća doznajemo da strahuju od mogućeg ulaska nove kompanije na slabo hrvatsko tržište jer trenutna poslovna klima nije poticajna ni za njih same.

Prošlu godinu je Nova TV završila s gubitkom nakon oporezivanja u visni od 5,9 milijuna kuna, a RTL Hrvatska zabilježila je gubitak od 89,4 milijuna kuna. Prijavile su prihode od 341,2 milijuna kuna (Nova TV) te 239 milijuna kuna (RTL Hrvatska).

U tim televizijskim kućama, kažu, da im se poslovanje u prvom tromjesječju ove godine popravilo, ali priznaju da su i dalje u gubitku.

Nezavisna televizija nije u gubitku: lani je prijavila dobit nakon oporezivanja od 228,5 tisuća kuna, a prihodi su im iznosili 10,7 milijuna kuna. Net TV tek se jučer, posljednjeg dana natječaja, javio za koncesiju. Suradnike direktora Zvonimira Kabelke pitali smo kako to da se zadnji dan javljaju na tako važan natječaj, koji je raspisan još 19. travnja, ali objasnili su nam da se radi o zahtjevnom projekt na kojem se radilo do posljednjeg trenutka.
Tri natječaja

Vijeće za elektroničke medije raspisalo je tri natječaja. Prvi natječaj je za produženje koncesije postojećoj televizijskoj kući RTL Hrvatska kojoj rok uskoro ističe, drugi je za koncesiju za novu nacionalnu televiziju općeg tipa, a treći natječaj je za koncesiju za specijalizirani program. Koncesiju za taj specijalizirani program imao je Kapital Network, ali im je oduzeta.

U Agenciji za eletkroničke medije jučer nismo mogli dobiti više informacija jer su bili pretrpani poslom, a nisu ni ovlašteni za davanje izjava.

Ni do ravnatelja Agencije za elektroničke medije Zdenka Ljevaka jučer se nije moglo jer je zaboravio mobitel kod kuće, kako nam je objasnila njegova supruga.

Iz izvora u Vijeću za elektroničke medije doznajemo da će otvaranje ponuda biti javno te da će se održati 2. srpnja, kad će javno postati poznati svi konkurenti.

Godišnja naknada za koncesiju za sva tri kanala iznosi 450.000 kuna.

Od ponuditelja se tražilo da dostave programsku osnovu koja mora sadržavati: vrstu programa, predviđeni razmjer između pojedinih skupina sadržaja, predviđeni maksimalni opseg oglasnih sadržaja, predviđeni maksimalni opseg audiovizualnih djela, predviđeni udio hrvatskih audiovizualnih djela, omjer eurospkih djela i audiovizualnih djela neovisnih proizvođača. Nadalje se tražila vlasnička struktura tvrtke koja je podnijela zahtjev te podaci o tehničkoj, prostornoj, financijskoj i kadrovskoj sposobnosti ponuđača.

Piše: Vanja Nezirović

Povratak

AKTUALNO