hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nema više pozivanja na: moj termin i moja emisija

18.07.2013.

ZAGREB » Riječnici stranih riječi kažu kako konvergencija između ostalog znači i međusobno približavanje. Ako je suditi po jučer održanom miroljubivom susretu predstavnika sedme sile s čelnim programskim ljudima HRT-a, sve što će se vezano uz program događati na javnoj televiziji biti utemeljeno baš na – konvergenciji!
    Prvi program HTV-a konvergirat će s Prvim programom radija, Drugi s Drugim, Treći s Trećim.... No, konvergencija nije sve! Već od jeseni, na temeljima nove organizacije, čeka nas vezivanje pojedinog programa uz pojedina renomirana lica, čekaju nas programi koji će jasno ocrtavati profil što su im ga zadali glavni urednici, a čekaju nas i novi projekti koji će se odabrati iz »bazena« u koji su djelatnici HRT-a do jučer ubacili stotinjak konceptualnih ponuda. Konceptualne ponuda je ona druga ključna riječ budućega usmjerenja, a pojednostavljeno rečeno znači da su ama baš svi djelatnici dobili poziv da predaju svoje ideje za najrazličitija formate, sve u skladu s profilima pojedinih kanala. Još jednostavnije rečeno, uspije li ideja konceptualnih ponuda, nije nemoguće da ljudi s radija dođu sa svojim projektima na televiziju, ili da zvijezde kalibra Ace Stankovića odrade štogod, u recimo, zabavnom programu. Sve je, teoretski, moguće.
   
Sestrinske emisije

Elem, konvergencija i koncepti, ne bi li se probudilo usnulo društvo, otkrili skriveni talenti, dalo priliku svakome da, u okviru zadanih mogućnosti i uredničkih potreba – radi.
    Informativna komponenta ostaje »forte« HR1. Novost je želja da se Prvi glazbeno oboji do prepoznatljivosti. Što se konvergencije tiče, u zajedništvu s HTV1 će se raditi tzv. »sestrinske emisije«. Glavni urednik HR 1 Vladimir Kumbrija pritom ima velika očekivanja od Informativnog medijskog servisa (IMS).
    Drugi program HR-a je: otvoren, prozračan, protočan, dinamičan i potiče dobru emociju, reče njegova urednica Jadranka Rilović. Privući se kani čim više mlade i čim više žensku populaciju. U to ime HR2 povezat će se s programski bliskim HTV 2, a radni naziv suradnje je »Drugi na Drugom«. Želja je i brendirati voditelje, a ne bi li radiju važna jutra posve oživjela, na radiju valja očekivati i pokoje znano televizijsko lica, glasom dakako. Koje, za sada je tajna.
    Treći program HR-a također kani ponuditi jak jutarnji program, pa razviti radijsku dokumentaristiku, biti čim više izvan studija te tijesno surađivati s HTV 3. Daria Marjanović predstavila je Glas Hrvatske, program usko vezan iz Nove medije i HRT 4, taman da mu egida bude »Gledajte Glas Hrvatske«. I tu se cilja na mlađu publiku zbog čega se na facebooku već da naći četiri stranice Glasa Hrvatske. HTV 4 izlazi u rujnu iz ekeperimentalne faze. Naglasak ostaje na vijestima, a i tu se puno očekuje od IMS-a. Sve što se proizvede trebalo bi jednom osvanuti na internetskim stranicama HRT-a među Emisijama na zahtjev. I redakciji Novih medija stiglo je nešto konceptualnih prijedloga, pa nas možda skoro zaskoči i pravi reality na webu.
    Treći program HTV-a ostaje dosljedan sebi, ali uz čim više emisija iz vlastite produkcije. Izvjesna su tri nova projekta: »Večer povijesti« kad bi se uz prigodan film raščlanjivalo neka povijesna razdoblja i događaji, emisija radnog naziva »Dobro jutro kultura« koja bi išla u nedjeljno prijepodne, te »Treći portret« kratka forma nalik TV kalendaru u kojoj bi se dao portret osobe koja je na neki način obilježila pojedini datum.
   
Nema zvijezda

Težak zadatak ima HTV2, zadovoljiti muškarce koji na drugom očekuju sport, i žene koje vole serije, poglavito krimiće petkom. Ženska populacija dobit će popodnevni dnevni talk show, muškarci nedjeljno poslijepodne, obiteljski sportsko-zabavni show koji će se raditi u suradnji s HR 2. A Prvi program HTV kani biti moderan, građanski program, relevantan koji će, kako reče urednica Gordana Mrđen, pronaći nove medijske oblike koji će lakše dopirati do publike. Uz ozbiljne teme, bit će i zabave, ide i kviz »Volim Hrvatsku«, vraća se »Press klub«, a na Prvom će u dnevnom ritmu, od ponedjeljka do petka, ići i serija »Na terapiji«.
    Dakako, slažu se urednici, sve ovisi o ljudima, o odazivu, spremnosti da se radi. No, ističu, nema zvijezda, nema više pozivanja na »moj termin i moju emisiju«, već je sve otvoreno. Neki formati se nisu mijenjali 15 godina, a imperativ je doći do novih. Prvi put, kažu, imamo bazu ideja na HRT-u. Još da proradi konvergencija i teorija će možda zaživjeti u praksi, taman da se učini kako bi se program uredno radio sve da danas-sutra ne bude ni glavnog ravnatelja ni Nadzornog odbora.

Globalno sijelo izgubilo prodornost, inventivnost i duhovitost?
   
    Potvrdilo se za druženja ono o čemu smo pisali – Globalno sijelo od jeseni se ukida. Glavna urednica HTV1 Gordana Mrđen smatra da kultna emisija više nema onu kreativnu energiju koja je odredila njezin status, a to je vrijeme kad je autor emisije bio Joško Martinović.
    – Moramo se pozvati na profesionalnu hrabrost i reći da u posljednjim ciklusima Globalnog sijela nedostaje ona prodornost, inventivnost i duhovitost koja je tu emisiju činila jednom od najomiljenijih kod publike. Novinari i urednici te emisije iznimno su kvalitetni i mnogi više mogu pridonijeti programu HRT-a u novim projektima koje pokerećemo, veli Mrđen. S druge strane, po objavi vijesti da se Globalno sijelo ukida, u redakciju emisije stiglo je više stotina poziva gledatelja posve ojađenih ukidanjem emisije.


Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO