hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vlasnik Amazona kupuje The Washington Post

07.08.2013.

WASHINGTON » Osnivač i vlasnik Amazona, multimilijarder Jeff Bezos, dogovorio je kupnju perjanice američkog novinarstva Washington Posta za 250 milijuna dolara. Vijest o prodaji Washington Posta predstavlja pravi potres u svijetu američkog izdavaštva, a priopćeno je da ga Bezos kupuje u privatnom svojstvu te da neće biti dio Amazona. Washington Post je bio u vlasništvu obitelji Graham 80 godina, a aktualni vlasnici eksplicitno su pojasnili razloge prodaje.
    – Zajedno s Katharine Weymouth, izdavačem Posta, i Upravnim odborom, donio sam odluku o prodaji, nakon toliko godina što se moja obitelj hvatala ukoštac s ovim izdavačkim izazovom, kako bih vidio da li je moguće naći novog izdavača koji će predstavljati najbolji mogući izbor za Post, objasnio je Donald Graham, predsjednik The Washington Post Company. Dodao je i da Jeffa Bezosa njegova »poslovna i tehnološka genijalnost, njegov pristup i karakter, čine jedinstveno dobrim novim vlasnikom Posta«.
   
Skandal Watergate

Washington Post obitelji Graham, koji je ušao u povijest nakon otkrivanja skandala Watergate i rušenju Richarda Nixona s vlasti, kupio je Eugene Meyer, djed aktualnog predsjednika Donalda Grahama i to davne 1933. godine tijekom Velike depresije. Već nekoliko godina, međutim, Post bilježi pad naklade kao i pretplata, posebno među mlađim čitateljima koji su se okrenuli internetu. Bezos je već priopćio da će i dalje zadržati na svom radnome mjestu Katharine Weymouth, nećakinju Donalda Grahama i unuku legendarne izdavačice novina Katherine Graham.
    »Naravno, bit će promjena u godinama koje dolaze. Internet transformira gotovo svaki segment novinskog biznisa, skraćuje ciklus vijesti, nagriza dugogodišnje pouzdane izvore, omogućava novu vrstu natjecanja, među kojima neka ne zahtijevaju nikakve troškove u prikupljanju informacija«, napisao je Bezos, dodavši da još ne zna pouzdano kakve će promjene donijeti u Post. Washington Post je prošle godine bio tek sedmi najčitaniji dnevnik u Sjedinjenim Američkim Državama, s tiražom od 474 tisuće primjeraka, a dosad je dobio 47 Pulitzerovih nagrada.
   
Promjene u izdavaštvu

Zanimljivo je da je Jeff Bezos postao drugi milijarder koji je u nepunih tjedan dana kupio velike američke dnevne novine. Nekoliko dana ranije vlasnik Red Soxa, John Henry, kupio je Boston Globe, što očigledno ukazuje na buduće velike promjene američkog izdavaštva. U tijeku su i pregovori oko prodaje Chicago Tribunea i Los Angeles Timesa. Američki mediji pišu da ove dvije prodaje simboliziraju dramatične promjene novinske industrije jer se čitatelji sve više okreću digitalnim medijima, upravo onome što je Bezosova specijalnost. Novinama konstantno pada tiraža, a u pokušaju borbe s tim vlasnici novina eksperimentiraju s novim idejama, novim načinima oglašavanja ili pak prodajom novine.
    Bezos je interes za novine pokazao već prije nekoliko mjeseci, investirajući pet milijuna dolara u Business Insider, ali je pravu medijsku prašinu podigao u javnosti zahvaljujući tvrtki Bezos Expeditions, koja je pronašla motore Apolla 11 na dnu oceana, kao i tvrtki Blue Origin, s kojom ulaže u tehnologije za privatne svemirske letove.

Šarlota Brnčić

Povratak

AKTUALNO