hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

FINA Index portal zatražio pokretanje predstečajne nagodbe

06.02.2014.

Politika Plus

Prošlu godinu Index portal završio je s gubitkom od gotovo 257.000 kuna.

Zbog nelikvidnosti i zaduženosti, Index Portal d.o.o. podnio je Financijskoj agenciji (Fina) prijedlog za otvaranje skraćenog postupka predstečajne nagodbe te plan financijskog restrukturiranja, objavljeno je danas na internetskim stranicama Fine. Treba odmah istaknuti da se radi samo o jednoj od tvrtki preko kojih je poslovao portal index.hr. Glavnina poslovanja i vlaništvo domene odnose se na tvrtku Index Promocija.

Prošlu godinu Index portal završio je s gubitkom od gotovo 257.000 kuna. Usporedbe radi, u 2012. imao je gubitak od 48.000 kuna, stoji u izvješću o financijskom stanju i poslovanju te tvrtke.

Ukupni prihodi u 2013. iznosili su 654,6 tisuća kuna, dok su godinu ranije dosegnuli gotovo 1,6 milijuna kuna. Visina prosječnih mjesečnih troškova redovnog poslovanja u zadnjih godinu dana bila je 52,39 tisuća kuna.

Nedostatak likvidnih sredstava na kraju 2013. iznosio je 428,5 tisuća kuna.

Jedini dužnik Index portala je društvo Index promocija, zaduženo za prodajne aktivnosti, od kojeg potražuje 1,307 milijuna kuna.

Kako se navodi u izvješću, s obzirom na opću gospodarsku krizu u zemlji i vrlo lošu naplatu društva Index promocija, nisu se mogle kvalitetno zatvarati obveze oba društva, što je Index portal dovelo u vrlo nepovoljnu situaciju. Ključni problem pritom je nelikvidnost, uzrokovana slabijom naplatom potraživanja, što za posljedicu ima kašnjenje s plaćanjem obveza prema dobavljačima.

Planom financijskog restrukturiranja Index portala želi se smanjiti zaduženosti i skratiti broj dana naplate potraživanja.

Ukupna zaduženost te tvrtke na kraju 2013. dosezala je 1,96 milijuna kuna. Pritom su dospjele obveze s osnova poreza i doprinosa bile 1,05 milijuna kuna. Planom restrukturiranja predlaže se otpis zatezne kamate, te otplata tog duga u roku od tri godine u mjesečnim ratama, uz kamatu od 4,5 posto.

Prema dobavljačima, pak, dug iznosi 815,4 tisuće kune. Uz otpis kamata, Index portal predlaže da se dug otplati u mjesečnim ratama do maksimalno 60 rada ili zatvori putem kompenzacije ako je moguće.

Obveze prema zaposlenicima, pak, iznose 30.708 kuna, a otplatile bi se odmah nakon deblokade poslovnog računa.

Kako se ističe u planu financijskog restrukturiranja, Index portal u idućem 5-godišnjem razdoblju planira stabilizirati poslovanje. U tome razdoblju, kaže se dalje, može garantirati visoku kvalitetu poslovanja te će i dalje održavati svoj položaj na tržištu medija u Hrvatskoj.

U trećoj godini, pak, tvrtka bi zapošljavala novi kadar te aktivno tražila druge izvore sufinanciranja, u vidu potpora za zapošljavanje ili dodijeljenih poticajnih sredstava za promoviranje projekata od općeg dobra.

Povratak

AKTUALNO