hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT više troši na vjerski nego na obrazovni program

24.02.2014.

Svakog nedjeljnog prijepodneva i za većih vjerskih blagdana gledatelji HTV-a mogu pratiti izravni prijenos mise, pet specijaliziranih vjerskih emisija tjedno, 22 dokumentarca s vjerskom tematikom godišnje i izravne prijenose ređenja biskupa.

Osim u specijaliziranim vjerskim emisijama, a aktivnostima Katoličke crkve i njezinih velikodostojnika, te o aktivnostima ostalih manjinskih crkava u Hrvatskoj, gledatelji mogu doznati i u informativnom programu HTV-a u emisijama iz kulture, dokumentarnim i drugim emisijama. Ravnatelj HRT-a ne može imenovati urednike vjerskog programa na HTV-u i Hrvatskom radiju bez suglasnosti Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Katolički biskupi jedni su u Hrvatskoj izborili pravo da i formalno utječu na imenovanje urednika na najutjecajnijoj javnoj medijskoj kući.

Od 2000. do kraja 2013. HTV je, prema podacima koje smo dobili od glasnogovornice te medijske kuće Dorotee Lazanin Jelenc, na proizvodnju specijaliziranih vjerskih emisija potrošio 34, 3 milijuna kuna. No taj iznos je i veći pribroji li mu se trošak proizvodnje vjerskih emisija na Hrvatskom radiju. Tijekom 2004. javna je televizija više novca potrošila na proizvodnju vjerskog programa nego na proizvodnju znanstveno - obrazovnog programa: na vjerske emisije HTV je te godine utrošila 2,979.941 kuna dok je za proizvodnju znanstveno - obrazovnog programa utrošila 2,893.065 kuna, 87.000 manje nego na vjerski. Nešto slično dogodilo se i 2012. kad je u proizvodnju vjerskog programa HTV uložila 1,674.051 kunu, a u znanstveno - obrazovni1,334.596. kuna, tj 339.455 kuna manje nego u vjerski program. U ostalim godinama od 2000. do 2014 godine, taj omjer je bio u korist znanstveno obrazovnog programa što je logično ako se ima na umu da je primarna zadaća javnog medija u sekularnoj državi informiranje i obrazovanje gledatelja, a ne obavljanje vjerske zadaće.

Odredba koja HBK-u omogućava izravan utjecaj na imenovanje uredničkog kadra na HRT-u po mnogim pravnim mišljenjima suprotna je Zakonu o medijima i Zakonu o HRT-u Član aktualnog programskog vijeća HRT-a, umirovljeni diplomat i sociolog religije Ivica Maštruko: "Ta je odredba posve neprihvatljiva, suprotna važećim medijskim zakonima i praksi ostalih javnih televizija u Europi. To bi bilo isto kao da ravnatelj HRT-a pri imenovanju urednika poljoprivredne emisije traži suglasnost ministra poljoprivrede, ili da za urednika sportskog programa mora dobiti suglasnost ministra sporta", kaže Maštruko.

Autor: Slavica Lukić

Povratak

AKTUALNO