hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Poletarac – prava stvar

09.05.2014.

Umro je Timothy John Byford. Nema medija na ovim prostorima koji o tome nije, makar crticom, izvijestio. Čudo je to, jer nije bio ni političar, ni pjevačka zvijezda, ni kriminalac, ni tajkun. Ali, bio je onaj koji je cijeli svoj profesionalni vijek činio sve da izrastemo u bolje ljude, da nam djetinjstvo bude bezbrižnije. Da je samo »Nevena« i »Poletarca«, tih serija za djecu što su ih u jednakoj mjeri upijali i starci, bilo bi veliko. A i to što je netko došao s BBC-a, i to nagradama ovjenčan, u Beograda da bi radio televizijske formate za cijelu onu bivšu tvorevinu, također iz današnje perspektive zvuči, najblaže rečeno, nevjerojatno. Jest, možda je samo nostalgija, ali dojam je jak kako se danas takvi serijali za djecu, a i za odrasle, više ne rade. Nije da nema želje, nije da nema i dobrih pokušaja, ali je i novca manje i vrijeme je drugačije. Jedno je doba, čini se, nepovratno prošlo.
   
    NE TREBA vam se odmah plašiti, neće ovo biti još jedna žalopojka glede bolje prošlosti. Zašto bi bila kad i velebna nam sadašnjost nudi pregršt razloga za žalovanje. No, spomen Timothy Johna Byforda uredno vodi i do BBC produkcije, pa do uzornih uradaka poput onog što ga gledamo petkom na HRT-u zvanog »Znaš li tko si?«, a onda i do Programskog vijeće HRT-a u kojem se dio vijećnika s pravom pita zbog čega sami barem ne pokušamo raditi takve i slične formate!? Novac od pristojbe je tu, urednika ima koliko hoćeš baš kao i redakcija, ali što se tu uređuje ako se vlastiti programa ne proizvodi!? Treba li nam više vanjske produkcije, je li važnija gledanost ili javni interes, vazda ista pitanja na koje odgovora nema. Vijest da se odgovori ipak traže, makar kompletni urednički kadar zbog toga išao prošli vikend u Rijeku. A opet, kada se štogod i proizvede vlastitim snagama, brzo se, tko zna zašto, ukine, skine s programa, proglasi lako zamjenjivim. Tako je vanjsko politički magazin HRT-a »Horizonti« zaslužio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za televizijsko novinarstvo. Nagrada struke, a na HRT-u emisije više nema. Jesu li »Horizonti« emisije koja se, kako neki misle, HRT-u dogodila prerano, ili je u pravu Dragan Nikolić kada kaže da je došla puno prekasno, vrag bi ga znao. Činjenica je da je nema, a da je očito bila valjana kad nagrde dobiva. Činjenica je da je još jedan domaći proizvod eliminiran lakoćom koja plaši.
   
    POLJOPRIVREDNU emisiju HRT-a »Plodovi zemlje« na sreću ne dira nitko. Kako bi kad je iza nje ne samo mali milijun godina tradicije, već i na tisuće fanova zbog kojih je to najgledaniji uradak HRT-a. Njen urednik i voditelj Vlatko Grgurić u tijesnom je finišu izgubio bitku za novinara godine, no nije to toliko važno koliko ona tribina trojice kandidata za laskavu nagradu za koje je Grgurić kazao štošta zanimljivo. Javnom servisu, dopisništvima pogotovo, tako kao žednom voda treba nova tehnika, oprema, sredstva za rad, onako kako i Grguriću trebaju dopisnici da bi mu emisija ostala kvalitetan i gledana. Samo, dopisništva se svejedno ukidaju. Lijepo je Grgurić kazao i to kako je šteta da novinari prestaju s radom na terenu čim zasjednu na makar kakvu funkciju. Samo, nisu svi Mladen Stubljar pa da rade dokle god mogu. Dobro je jedino to što nikada nijedna politička opcija nije pritiskala Plodove zemlje, bilo da nešto urgira bilo da nešto dobro želi popularizirati i pojasniti. Najgledanija emisija HRT-a, pa još ona koja govori o nečem tako krucijalnom kao što je poljoprivreda, politiku ne zanima, a to u ovom slučaju puno i previše govori samo o politici.
   
    O NOVINARSKOJ profesiji, o tome u kakvoj je neviđenoj krizi, govorilo se u »Fokusu« Danka Družijanića. Moglo se i žešće, moglo se krizu i one zbog kojih je nastala ogoljeti do kosti, ali je velika stvar i to što se pričalo uopće. Valjalo bi da je češće, tek da se vidi da novinarstvo, kakvo god trenutno bilo, ima smisla spašavati. A opet, može li išta više ta tzv. sedma sila kad ministar Branko Grčić nakon smjene Linićeve konstatira kako će to ojačati vladu. Ojačati!? Poželjeti nekog genijalca, nalik autoru Poletarca, da dođe izdaleka i učini reda, jedino je što se može.
    Nego, imamo pobjednika međ' zvijezdama što pjevaju. Tina Katanić je pustila suzu. Marko Tolja nije. Sezona je bila takva da se ni o dekolteu Barbare Kolar nije nešto pričalo. Grčićev poučak uči – to će nas samo ojačati!

Piše: Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO