hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hina u rujnu domaćin godišnje konferencije europskih novinskih agencija u Splitu

10.06.2014.

ZAGREB/STOCKHOLM, 10. lipnja (Hina) - Javni novac za javnu vrijednost,  glavna je tema konferencije Europskog udruženja novinskih agencija (EANA) koja će se, uz generalnu skupštinu te asocijacije koja okuplja agencije iz 30-ak europskih zemalja, održati u Splitu od 24. do 26 rujna, priopćeno je u utorak iz glavnog tajništva EANA-e u Stockholmu.

Na konferenciji, koja se održava u organizaciji Hine, u okviru glavne teme „Javni novac za misije novinske agencije “analizirat će se nedavna odluka Europske komisije kojom su utvrđena pravila javnog financiranja nacionalnih novinskih agencija. Među  europskim agencijama koje se dijelom financiraju iz državnog proračuna je i Hina, čije je financiranje propisano posebnim zakonom.  

Europska komisija je krajem ožujka odobrila državno financiranje francuske novinske agencije France-Presse (AFP), priznavši joj da obavlja posao od općeg interesa, što je zapisano i u statutu agencije, te zatražila jamstva da pretplata države na usluge agencije ne bude neka vrsta prikrivenih subvencija. Europska komisija je tako nakon četverogodišnjeg usuglašavanja osigurala mogućnost javnog financiranja AFP-a. O svemu što AFP treba napraviti kako bi u potpunosti ispunio mjerila Europske komisije u Splitu će govoriti Emmanuel Marcovitch, zamjenik direktora francuske nacionalne agencije.

Tema je višestruko zanimljiva, ne samo zbog toga što se Hina, kao i dobar dio europskih agencija, do sada financirala gotovo na isti način kao AFP, nego i kao pokazatelj da Europska unija razumije ulogu i važnost novinskih agencija u medijskim sustavima država članica, te podupire njihovo javno financiranje, ali na transparentan način sukladan pravilima EU o državnim potporama i pravilima o uslugama od općeg gospodarskog interesa.

Na konferenciji se očekuje  70-tak direktora i glavnih urednika iz 32 europske novinske agencije. „Osnova je namjera konferencije raspraviti  financiranje novinskih agencija u budućnosti. Medijsko tržište postaje sve više fragmentirano. Postoji rastuća potreba za nepristranim i kvalitetnim izvještavanjem no gotovo sve vrste izdavača, i tradicionalnih i onih online,  već su  godinama pod pritiskom smanjenja prihoda i općeg gospodarskog pada, što također stvara pritisak na novinske agencije“, izjavio je za Hinu glavni tajnik EANA-e Erik Nylen.

„Splitska konferencija fokusirat će se na različite alternative kojima bi se osiguralo buduće financiranje visoko kvalitetnog, nepristranog, sadržaja novinskih agencija za sve vrste medija“, istakao je Nylen.     
 
Na splitskome će skupu čelnici europskih novinskih agencija također raspravljati  o načinima na koji  novinske agencije koriste društvene mreže,  o suradnji Facebooka i novinskih medija,  o novim vrstama agencijskih usluga i novim tržištima, te iskustvima  agencijskog  preuzimanja drugih tvrtki, unutar ali i izvan medijske industrije.

Troškove organizacije konferencije u Splitu u cijelosti snosi Europsko udruženje novinskih agencija i sami sudionici, uz američku informatičku tvrtku Mainstream Data kao glavnog pokrovitelja.

(Hina)




Povratak

AKTUALNO