hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Demonstrirana formalna moć većinskog vlasnika

28.08.2014.

PRIOPĆENJE SINDIKATA, HND-a I PREDSTAVNIKA RADNIKA U NO-u

Za predsjednika Uprave imenovan je dosadašnji član Uprave Zadarskog lista, tvrtke koja je Novom listu dužna preko milijun i pol kuna, stoga ne možemo vjerovati u dobre namjere Alberta Faggiana
Sjednica Nadzornog odbora Novog lista na kojoj je dosadašnji predsjednik Novog lista Gordan Knežević razriješen, a na njegovo mjesto postavljen Neven Klarin još je jednom pokazala duboko neslaganje predstavnika radnika i malih dioničara s većinskim vlasnikom i članom Uprave Novog lista Albertom Faggianom.
    To duboko neslaganje odnosi se isključivo na opstanak i budućnost Novog lista jer je naše viđenje izlaženja novina koju je Frano Supilo utemeljio 2. siječnja 1900. godine suprotno onome kako ga vidi većinski vlasnik Albert Faggian.
    Naime, ne možemo ne sumnjati u dobre namjere Alberta Faggiana kada se gotovo bez obrazloženja smjenjuje dosadašnji predsjednik Uprave, a na njegovo mjesto odlukom predstavnika većinskog vlasnika, uz protivljenje predstavnika radnika i predstavnice malih dioničara u Nadzornom odboru, imenuje Neven Klarin, dosadašnji član Uprave Zadarskog lista, tvrtke koja je Novom listu u ovom trenutku dužna preko milijun i pol kuna.
    Uz to, na Nadzornom odboru nije predstavljen nikakav program rada novog predsjednika Uprave, već je demonstrirana formalna moć većinskog vlasnika za tako bitnu odluku koja je prihvaćena u vrlo osjetljivom trenutku predstečajne nagodbe u kojoj se Novi list nalazi, a koja je rezultat lošeg upravljanja tvrtkom od strane Alberta Faggiana.
    Valja podsjetiti da je postupak predstečajne nagodbe pokrenuo upravo Faggian bez znanja ikoga u Novom listu, pa čak i opozvanog predsjednika Uprave Kneževića, a zbog toga što je prijetila ozbiljna opasnost da Istarska kreditna banka od Novog lista naplati kredit Faggianovoj tvrtki Glas Istre trgovina. Novi list i u ovom je slučaju bio kolateralna žrtva kao sudužnik, a da za to opet osim Faggiana nitko nije znao.
    Sam opoziv Gordana Kneževića za nas nije sporan jer smo sve samo ne zadovoljni njegovim radom, zbog čega smo protiv njega i Faggiana podnijeli kaznenu prijavu, među ostalim i za poslovanje sa Zadarskim listom, ali je indikativno da do smjene dolazi u trenutku kada je u Novom listu, u fazi izrade dokumentacije potrebne za postupak predstečajne nagodbe, gotovo pa postignut konsenzus.
    U tom kontekstu, čudi nas i ponašanje čelnih ljudi Zagrebačke banke koji su nam na sastanku prije dva mjeseca obećali da neće otežavati situaciju u kojoj se Novi list našao, ne zbog lošeg poslovanja, koje je otežano kao i kod ostalih izdavača, već zbog opterećivanja poslovanja Novog lista poslovanjem i jamstvima za kredite drugih tvrtki u vlasništvu Alberta Faggiana.
    Budući da iz Zagrebačke banke već mjesecima vlada muk, a riječ je o banci koja je dala kredit tvrtki Andre u vlasništvu Alberta Faggiana za kupnju Novog lista, istinski vjerujemo da je riječ o samovoljnim potezima trenutačnog vlasnika Novog lista za koje nema njihovu podršku.
    Imenovanjem novog predsjednika Uprave Nevena Klarina dovedeni smo u još težu poslovnu situaciju budući da je sada kompletna Uprava Novog lista u sukobu interesa.
    Upitno je na koji će način sadašnja Uprava štititi pravnu osobnost Novog lista kada je riječ o ljudima koji su ili su bili na čelu poduzeća koja su dužna Novom listu milijunske iznose zbog kojih je daljnje poslovanje tvrtke iz Zvonimirove 20 a dovedeno u pitanje. Jednako tako, kao nikada u povijesti poslovanje Novog lista opterećeno je hipotekom koja je rezultat kredita koji su dizani ne samo za poslovanje Novog lista već i za ostale tvrtke u vlasništvu Alberta Faggiana.
    Zaključno, smatramo da je riječ o još jednoj odluci koja nije u poslovnom interesu Novog lista, već isključivo u interesu Alberta Faggiana. Zbog toga kao predstavnici radnika i novinarske struke u Novom listu hitno tražimo sastanak s novim predsjednikom Uprave i njegovo očitovanje o načinu na koji će se provoditi postupak predstečajne nagodbe, o uređivačkom smjeru u kojem će Novi list ići te o poštovanju socijalnog dijaloga i radničkih prava.
   
    Sindikat novinara Hrvatske, podružnica Novi list, glavni sindikalni povjerenik Marinko Glavan
    Nezavisni sindikat Novi list, predsjednik Ivan Biondić
    Sindikat grafičkih i nakladničkih djelatnosti Hrvatske, glavni sindikalni povjerenik Slaven Brkljačić
    Hrvatsko novinarsko društvo, ogranak Novi list, predsjednik Denis Romac
    Predstavnici radnika u Nadzornom odboru Novog lista d.d. Damir Cupać i Dušan Lužaić

Povratak

AKTUALNO