hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

PUSTITE OBITELJ NA MIRU HND prosvjeduje zbog načina praćenja slučaja Haines

04.09.2014.

Hrvatsko novinarsko društvo na službenom se Facebook profilu osvrnulo na medijsko praćenje slučaja britanskog humanitarca s
hrvatskom adresom kojeg su džihadisti Islamske države prikazali kao potencijalnu treću žrtvu u videosnimci pogubljenja američkog novinara Stevena Sotloffa. HND pita: biste li sve to objavili da je netko vaš životno ugrožen?

'Prijete da će odrubiti glavu britanskom humanitarcu, britanski ministar vanjskih poslova mu čak ne izgovara prezime, a mi objavljujemo kako mu se zovu supruga i punica, koliko godina ima kći te ime i broj ulice u kojoj stanuju u Hrvatskoj. Citiraju čak i nekoga iz obitelji koji apelira na novinare: Molim vas, nemojte nas slikati, molimo vas da nas ostavite miru. U strahu smo, trebamo mir, ne želimo ništa govoriti da ne naštetimo...', kažu u HND-u.

Pitaju se zašto onda ne poslušamo te ljude te napominju kako izneseni detalji nisu javni interes. 'Upravo suprotno. O ovakvim delikatnim situacijama, opasnima po živote, treba krajnje oprezno izvještavati. Najlakše je to razumjeti ako se upitamo bismo li objavili sve te informacije da je netko naš životno ugrožen', zaključuju.

 

Povratak

AKTUALNO