hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kolumnist Novog lista Mijić novinar godine, Hedlu nagrada za životno djelo

05.05.2015.

ZAGREB, 5. svibnja 2015. (Hina) - Kolumnist i bivši glavni urednik Novog lista Branko Mijić novinar je godine za 2014. po izboru članova Hrvatskog novinarskog društva (HND), a nagrada mu je dodijeljena u utorak na svečanosti u Novinarskom domu gdje je novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl primio nagradu za životno djelo.

Za novinara godine bili su nominirani i Ljubica Gatarić iz Večernjeg lista, slobodni novinar Željko Peratović, a nakon glasovanja u kojem je sudjelovalo 630 članova HND-a, Mijić je dobio 224 glasova, Peratović 186, Ljubica Gatarić 110 dok je 120 glasačkih listića bilo nevažećih.

Mijićev rad, kako stoji u obrazloženju nagrade, krasi činjenica da je kao glavni urednik Novog lista interes redakcije i integritet novinara stavio ispred interesa uprave i vlasnika te da je serijom svojih tekstova, objavljenih u tom riječkom dnevniku od ožujka do srpnja prošle godine, žestoko kritizirao i i pisanjem prokazivao sve opasnosti financijsko-poslovnog avanturizma novinske kuće u kojoj radi i koja je trenutno u predstečajnoj nagodbi.

Mijić je, istaknuto je, istupio da bi zaštitio slobodu riječi i neometan posao svojih kolega u redakciji zbog čega je bio i smijenjen pa njegova nagrada ima i dodatnu dimenziju - borbe za profesionalno novinarstvo, demokraciju i slobodno društvo.

Primajući nagradu Mijić je istaknuo da je branio dignitet profesije i nije htio prešutjeti probleme u Novom listu, pogotovo u trenutku kada radnici mnogih poduzeća gube posao zbog odluke vlasnika bez obzira bili oni banke, država ili "tzv. poduzetnici". Kazao je i da je nagradu dobio iako nije član HND-a, ali da će ponovno aktivirati svoje članstvo u obrani digniteta profesije.

Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo Hedl je dobio zbog 40-godišnjeg rada u brojnim medijima, obilježenog temama koje
su čak i kada su objavljivane u lokalnim glasilima često imale znatno širi karakter. Hedl je, kako je obrazloženo, prvi izvještavao i o ratnim zločinima u Osijeku, odnosno likvidacijama civila koje su kasnije nazivane slučajem 'garaža' i 'selotejp'.

Na svečanosti u Novinarskom domu dodijeljene su i nagrade za pisano, radijsko i televizijsko novinarstvo, novinsku fotografiju, snimateljski prilog na televiziji, internetsko i istraživačko novinarstvo.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je novinarka Jutarnjeg lista Sandra Bolanča za životnu ispovijest
bivše ravnateljice knjižnice u Jelsi na Hvaru optuženoj da je skrivila požar u mjesnoj knjižnici s vrijednim knjigama, a za radijsko novinarstvo Mirjana Žugec Pavičić, autorica dokumentarne reportaže 'Rapska fjera' objavljene u emisiji Baština Hrvatskog radija.

Za televizijsko novinarstvo nagrađen je Hrvoje Krešić za polusatni intervju s predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem
objavljen na RTL-u, a za najbolji snimateljski prilog na televiziji Jurica Ožić Bebek za dokumentarni serijal 'Route 66' prikazan na HTV-u.

Fotoreporter Hine Damir Senčar dobitnik je nagrade Nikša Antonini za novinsku fotografiju 'Groblje u Gunji' kojom je, kako je istaknuto, u samo jednoj fotografiji pokazao svu strahotu prirodne nepogode i u samo jednom kadru portretirao svu dramatičnost, tragediju i uzbuđenje 'velike vode' koja je nosila sve pred sobom.

Novinarka Veronika Rešković dobitnica je nagrade za internetsko novinarstvo za tekstove o nizu manjkavosti u provođenju zakona u segmentu ljudskih prava objavljenih prošle godine na portalu Forum.tm.

Nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je slobodni novinar Željko Peratović za seriju tekstova o nerasvijetljenom ubojstvu Milana Levara i umiješanosti Josipa Perkovića u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

(Hina)

 

Povratak

AKTUALNO