hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Napadi na novinare sve češći

08.07.2015.

PRglas

Napadi na novinare u posljednje vrijeme u Hrvatskoj kao da su postali sve češći. Osim fizičkih, novinari često kroz komentare ispod njihovih članaka moraju trpjeti prijetnje smrću, a na ulici i fizičke nasrtaje. Nažalost, neke od tih prijetnji unazad 10-ak godina su se i ostvarile, a mi vam donosimo pregled onih najbrutalnijih.

1. Dražen Krušelj

Novinar Jutarnjeg lista Dražen Krušelj pretučen je 2004. godine ispred svoje zgrade. Iako napadač nikada nije pronađen, vjeruje se da je sportski novinar napadnut zbog članaka povezanim s radom i čelnicima GNK Dinamo.

2. Hrvoje Appelt

Hrvoje Appelt u svojoj je karijeri često i sam bio žrtva uvreda i prijetnji. Zbog rada na otkrivanju afera vezanim uz Ivu Sanadera i njegovu obitelj, ali i razotkrivanja brojnih slučajeva nezakonskog trošenja novca u javnim tvrtkama, Appelt je bio fizički napadan, a pritisak na njega vršen je i u medijskim kućama u kojima je radio. Zbog svega toga pokrenuo je inicijativu u kojoj se borio za prava novinara, posebno onih koji doživljavaju prijetnje. Nažalost, inicijativa napadi-na-novinare.com danas više ne postoji.

3. Ivo Pukanić

Urednik lista Nacional, Ivo Pukanić, prije brutalnog atentata 23. listopada 2008. godine u samom centru Zagreba, bio je jedna od najistaknutijih ličnosti hrvatske medijske scene toga doba. Poznat po intervjuu s Antom Gotovinom u vrijeme kada je general bio u bijegu od vlasti, Pukanić se nalazio na čelu NCL grupe koja je tada držala ugledni tjedni list Nacional.

4. Dušan Miljuš

Prije karijere glasnogovornika u MUP-u, na što ga je definitivno potaknulo i brutalno premlaćivanje iz 2008. godine, novinar Dušan Miljuš bio je novinar u Jutarnjem listu. Miljuš je u napadu zadobio prijelom ruke, potres mozga i ozljede lica, a izgubio je i pamćenje. Ovaj novinar, koji je 20 godina karijere pisao o kriminalnom miljeu u zemlji, tek dvije i pol godine kasnije, našao je satisfakciju kada su osobe koje su osumnjičene za napad uhićene, ali su nakon šest mjeseci istrage puštene iz pritvora, a državno odvjetništvo je smatralo da nema elemenata za podizanje optužnice i cijeli je predmet vratilo policiji na daljnju krim obradu.

5. Željko Peratović

Željko Peratović, istraživački je novinar i dobitnik HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. godinu, napadnut je ove godine na svom imanju u Karlovcu te su mu nanesene teške fizičke ozljede. Peratović je nakon napada ustvrdio kako je siguran da je ovo doživio zbog članaka o ‘slučaju Perković’.

Još neke nedavne otvorene prijetnje i vrijeđanja novinara

Hrvatsko novinarsko društvo redovito izvještava o napadima na novinare, kako fizičkim tako i prijetnjama. Prije nekoliko dana novinarka crne kronike Slobodne Dalmacije Katarina Marić Banje dobila je poruku ‘Otrovna si kao zmija, završit ćeš kao Ćuruvija‘, u kojoj se referiralo na ubijenog srpskog novinara Slavka Ćuruviju likvidiranog ispred svog stana u Beogradu 1999. godine.

Tjedan dana ranije, sličnu prijetnju ubojstvom u obliku pisma dobio je i urednik portala autograf.hr Drago Pilsel. Pilsel je dobio pismo u kojem ga nepoznati počinitelj naziva ‘četnikom koji bi trebao oboliti od raka kao idol Šešelj‘. Novinar je ovo grozno pismo prijavio i Hrvatskom novinarskom društvu te Kući ljudskih prava.

Osim što se bore protiv nasilja nad novinarima, prijetnje dobivaju i u HND-u. Tako je nedavno, novoimenovani predsjednik Saša Leković nakon vrijeđanja na društvenim mrežama, dobio i prijeteće pismo koje je odmah predao policiji podnijevši tužbu protiv nepoznatog počinitelja.

Fizičku, ali i javnu prijetnju za vrijeme obavljanja svog posla u svibnju ove godine dobio je i novinar Nove TV Domagoj Mikić kojeg je tijekom snimanja jednog priloga za ruku uhvatio sugovornik uputivši mu i ‘prijetnju prstom’. Cijelom slučaju svjedočilo je više ljudi, a postoji i snimka koja jasno pokazuje što se točno dogodilo.

Novinarstvo najgore zanimanje prema istraživanju

Stoga, kako zanimanje novinara ne bi bilo najgore prema istraživanjima, vrijeme je da dežurne institucije, zajedno s policijom, počnu raditi svoj posao i ozbiljno odgovarati na prijetnje koje najčešće predstoje fizičkim napadima. Jer kao što je vidljivo iz gornjih primjera, prijetnje novinarima događaju se gotovo na tjednoj bazi, a nažalost, samo je pitanje vremena kada će jedna od njih ponovno prijeći u fizički obračun.

Davor Igrić

Povratak

AKTUALNO