hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

"Smijeh slobode" predstavljen u Europskom parlamentu; Lucić: Živimo u sve izraženijoj atmosferi mržnje

16.09.2015.

 'Živimo u sve izraženijoj atmosferi mržnje. Ni u ratno vrijeme nije bilo ovoliko sumanutog 'hate speecha', rekao je novinar Novog lista i suutemeljitelj Feral Tribunea Predrag Lucić na današnjem predstavljanju knjige "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune" Borisa Pavelića  u Europskome parlamentu.

U jednoj od dvorana EP-a, potpuno ispunjenoj posjetiteljima, knjigu su predstavili izdavač i direktor "Adamića" Dragan Ogurlić, autor Boris Pavelić, urednici Ferala Lucić, Boris Dežulović i Drago Hedl te profesor teorije prava i teorije informacija Predrag Zima.  Promociju je organizirao ured SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan.

Predstavljanje knjige prometnulo se u diskusiju o aktualnim problemima medija i javne atmosfere u Europi, u kojoj je, među ostalim, sudjelovao zastupnik u Bundestagu, socijaldemokrat Josip Juratović te hrvatski europarlamentarci Tonino Picula (SDP) i liberal Jozo Radoš (SDP).

Biljana Borzan podsjeća da je Feral Tribune njegovao konstruktivno novinarstvo i humanističku satiru, za razliku od dijela današnjih medija, u kojima je sve više govora mržnje, što bi bio dobar razlog za povratak feralovskim vrijednostima.

Boris Dežulović smatra da bi vlade, parlamenti, pa i Europski parlament, trebale uspostaviti mehanizme za zaštitu profesionalnih medija. "Pravo na informaciju osnovno je ljudsko pravo. Ako se mogu sanirati banke, mogu se i mediji", tvrdi Dežulović, koji drži da krizu profesionalnih medija uzrokuje njihovo potpuno prepuštanje tržištu.

Drago Hedl duhovito je primijetio kako satiričarima u Feralu, s obzirom na onodobnu kvalitetu političara u Hrvatskoj, "često nije bilo lako biti smješniji od vlasti".

Urednik knjige Dragan Ogurlić najavio je treće izdanje "Smijeha slobode", koje bi trebalo biti predstavljeno na prosinačkom Sajmu knjiga u Puli. Autor knjige Boris Pavelić knjigu je nazvao "pokušajem da se sačuva bar dio istinskoga europskog duha koji je cvjetao na rubu Europe".

Josip Juratović, socijaldemokratski zastupnik u njemačkome parlamentu, pratio je Feral devedesetih, pa kaže kako bi i danas trebale novine poput takvih. "U Njemačkoj ili u Hrvatskoj?", dobacio je na to Dežulović.

Jozo Radoš priznao je kako svojedobno "nije aplaudirao Feralu, jer ne voli oštre šale", ali "sada uviđa da je bolje tako nego biti obziran, jer se time bolje prosljeđuje poruka". "U hrvatskim medijima nema ni istine ni relevantnosti", Radošev je dojam, no nada se kako će se uvijek naći "hrabri, pametni, otvoreni i prkosni" koji će sačuvati profesionalizam i kvalitetu.

Feralovce je hvalio i Tonino Picula, koji je zabrinut za budućnost Europe, pa kaže kako se itekako osjeća potreba za novinama poput Ferala, da "opet različite tipove trpaju u isti krevet". Diskusija je okončana "štosom" što ga je jedan sudionik formulirao ovako: "Pitanje je samo hoće li se za 25 godina jedna od dvorana u Europskom parlamentu zvati Dvoranom Viktora Orbana ili Dvoranom Viktora Ivančića".

Povratak

AKTUALNO