hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 26. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 9. veljače 2015.

26.03.2015.
HINA vs Božena Matijević

... više ...

26.03.2015.
Ana Šimac vs Nikolina Nakić

... više ...

26.03.2015.
Nikica Barić vs Ilija Matanović

... više ...

26.03.2015.
Centar za socijalnu skrb Dubrovnik vs Lucija Komaić, Maro Prizmić

Centar za socijalnu skrb Dubrovnik vs Lucija Komaić, Maro Prizmić

 

Zahtjev Centra za socijalnu skrb Dubrovnik za pokretanje postupka protiv

a) Lucije Komaić, autorice teksta „Halo Milanka, uhljebi u centrima za socijalnu skrb ugrožavaju naše živote“, objavljenoga u Dubrovačkom dnevniku 6. studenog 2014. i

b) Mara Prizmića, autora teksta „Ekskluzivno: Kako je pravobraniteljica spriječila da djecu Mirjane Kristović daju u Zagreb“, objavljenoga u Dubrovačkom dnevniku

11. studenog 2014. godine.

 

Zaključci:

1. Luciji Komaić upućuje se upozorenje da pri pisanju vodi više računa o ugledu i dostojanstvu skupine i pojedinaca s kojima polemizira.

2. Vijeće ocjenjuje da Maro Prizmić svojim tekstom nije prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Lucija Komaić napisala je komentar u vezi sa slučajem Mirjane Kristović, koju je suprug mačetom unakazio i kojoj su nakon toga djeca oduzeta i smještena u dječji dom, na putu da budu odvedena u Zagreb, u udomiteljsku obitelj, daleko od majke. Maro Prizmić pisao je o tome kako su pravobraniteljica za djecu i Ministarstvo socijalne politike i mladih intervenirali te poništili prijedlog dubrovačkoga Centra za socijalnu skrb te tako odgodili selidbu djece u udomiteljsku obitelj u Zagreb.

 Centar za socijalnu skrb Dubrovnik tvrdi kako je u nekoliko prethodnih dana bilo „medijskih napisa s negativnom konotacijom o sustavu socijalne skrbi, profesiji socijalnih radnika kao i o njihovom radu te radu Centra za socijalnu skrb Dubrovnik“. U njima se „djelatnici centara za socijalnu skrb pristrano prokazuju i diskreditiraju kao stručne i dogovorne osobe, nazivajući ih neprimjerenim, uvredljivim i štetnim nazivima ('uhljebi', 'nesposobni', 'neučinkoviti'. 'bez morala i empatije', 'birokrati' itd.)“. Tvrdi se dalje kako se u spornim tekstovima iznose ozbiljne, a neutemeljene optužbe bez citiranja i druge strane, kako se neobjektivnim i senzacionalističkim prenošenjem informacija degradira ugled, čast i dostojanstvo struke, kako se time u javnosti sistematski stvara negativna slika o sustavu socijalne skrbi te vrši pritisak na institucije kako treba riješiti slučaj. Službene osobe iz centara za socijalnu skrb vezane su, pak, obavezom čuvanja službene tajne pa su slučajevi koji se iznose u medijima nerijetko jednostrano prikazani. Prijavi je priloženo i Otvoreno pismo Stručnog vijeća Centra za socijalnu skrb Dubrovnik u kojemu se objašnjava delikatnost posla socijalnih radnika te poziva na kraju novinare da ne koriste stradanja djece kako bi privukli pažnju publike i pokušali povećati zaradu te da, ako procijene da je značajna i vrijedna objave, vijest prenesu objektivno i savjesno, vodeći se novinarskim standardima.

Vijeće je ocijenilo da je riječ o slučaju koji je zgrozio javnost i o kojemu su novinari profesionalno izvijestili i komentirali. Pritužbe Centra za socijalnu skrb Dubrovnik u najvećoj se mjeri odnose na komentar glavne urednice Lucije Komaić, koja navodi da je imala i vlastito iskustvo, pa je dakle time bila u sukobu interesa. No ona to otkriva javnosti, pa čitatelj već zna da ona piše tekst koji je nužno pristran. Uz to, javnost je objavljenim ispravkom upoznata sa stajalištem druge strane. Vijeće, međutim, poziva autoricu da, bez obzira na to što ima pravo na svoje mišljenje, treba poštivati dostojanstvo pojedinaca i skupina s kojima polemizira.

 

... više ...

26.03.2015.
Mate Čaljkušić vs Saša Ljubičić

... više ...

26.03.2015.
Nada Landeka vs Iva Anzulović

... više ...

26.03.2015.
Zvonimir Matutinović vs Renato Ivanuš, glavni urednik 24sata

... više ...

AKTUALNO