hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

PRIOPĆENJA

20.10.2015.
Nema opravdanja za primjenu policijske sile prema novinarima koji rade svoj posao
Na hrvatsko-srbijanskoj granici između mjesta  Bapska i Berkasovo, jučer oko 12:30 hrvatska policija fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću i jednom britanskom slobodnom novinaru oduzela je opremu koja im je vraćena tek nakon nekoliko sati a policajci su i primijenili silu prema toj dvojici novinara kao  i prema snimatelju Reutersa Branku Filipoviću, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije što su potvrdili i ti novinari.

Isaković je rekao da su policajci bili "prilično bezobrazni", i da su "čak i psovali". "Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao ka meni, sustigao me i srušio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacili ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su učinili i kolegi iz Engleske", izjavio je fotoreporter AFP-a. Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali grubu reakciju policije.

MUP Republike Hrvatske izdao je o ovom događaju priopćenje u kojem se tvrdi da su se novinari „pridružili migracijskom valu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Republiku Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prijelazu“ te da nije bilo nasilja prema novinarima nego su oni „upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije.“

HND od policije očekuje da se suzdrži od grubog postupanja prema novinarima. Ometanje novinara u njihovom radu a posebno primjena sile nedopustivi su bez obzira na okolnosti.

Saša Leković, predsjednik HND-a    

Povratak

 

AKTUALNO