hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 10360

03.10.2015.
Skandal Španjolski mediji: HND optužio Šukera za nasilje nad novinarima

Dopisnica španjolske novinske agencije EFE u Zagrebu poslala je izvještajni tekst pod naslovom »Hrvatski novinari optužili Davora Šukera za nasilje i cenzuru« kojeg je na svojim internetskim stranicama objavilo nekoliko sportskih novina u Španjolskoj i Portugalu

Autor: Hina

 

... više ...


02.10.2015.
EFJ traži od Platinija da utječe na HNS kako bi ukinuo zabranu za Index.hr

ZAGREB, 2. listopada (Hina) - Predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregard je na zahtjev Hrvatskog novinarskog društva (HND) poslao predsjedniku Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michelu Platiniju pismo u kojem od predsjednika UEFA-e traži da utječe na vodstvo HNS-a kako bi ukinulo zabranu novinarima Index.hr-a da rade svoj posao.

... više ...


02.10.2015.
Pred gubitkom licence Hrvatski Rolling Stone pred gašenjem, pjevačica Elementala glavnog urednika optužila za prevaru

Tako je Mirela Remi Priselac, pjevačica grupe Elemental koja je i prevodila tekstove za hrvatsko izdanje Rolling Stonea, na Facebooku optužila Moškova za prijevaru, ustvrdivši da joj duguje novac za oko 10 mjeseci prijevoda za njegov magazin. Zato najavljuje tužbu protiv Moškova

Autor: Hina

... više ...


01.10.2015.
Davor Šuker napao je novinara te mu istrgnuo mobitel iz ruke 24sata.hr

Predsjednik HNS-a Davor Šuker prišao je novinarima Indexa, kojima je HNS ranije zabranio dolazak na "presice", te je jednom od njih istrgnuo privatni mobitel iz ruke Incident i napad na novinare bili su uvertira u potpisivanje ugovora između Hrvatskog nogometnog saveza i navijačke udruge "Uvijek vjerni".

Piše: Marko Šnidarić

... više ...


29.09.2015.
Predstavljena knjiga "Pad kuće Vjesnik" M. E. Habeka

ZAGREB, 29. rujna 2015. (Hina) - Knjiga "Pad kuće Vjesnik" novinara Miroslava Edvina Habeka predstavljena je u utorak u velikoj dvorani Hrvatskoga novinarskog doma, a kako, među ostalim, navodi autor u opisu knjige "saga je to o državi kao ogromnom bankomatu i sitnim stjenicama na njegovu darežljivom procjepu".

... više ...


24.09.2015.
HNS Otvoreno pismo Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonku Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu i društvu… hns-cff.h

Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava Hrvatsko novinarsko društvo, predstavnike medija i hrvatsku javnost kako do daljnjega neće surađivati s portalom Index.hr. Novinarima i fotoreporterima portala Index.hr bit će zabranjen dolazak na utakmice hrvatskih reprezentacija, konferencije za medije kao i sve druge aktivnosti Saveza, a svi njihovi upiti i pozivi ostat će bez odgovora.

... više ...


24.09.2015.
Pitao sam srpske i hrvatske novinare da li ih aktuelna politička retorika podseća na 90-te vice.com

Blokade, zabrane, "malo šaranja" sa izbeglicama, oklopna vozila, specijalne jedinice policije, ministri i premijeri sa ukočenim vilicama i ozbiljnim facama, privredni bojkot, političko merenje patke, krupne reči i sramni novinski naslovi su srpsko-hrvatska realnost u poslednjih nekoliko dana.

Piše: Daniel Bukumirović

... više ...


24.09.2015.
Tužba protiv slobode

Da je ovdašnja javnost uistinu demokratski osviještena, tužba kojom predsjednik HDZ-a namjerava financijski uništiti tjednik Nacional, bila bi nadaleko razglašena kao skandalozna - ako bi uopće bila podnesena.

Autor: Boris Pavelić

... više ...


24.09.2015.
Najavljen program Press Film Festivala Quirinus Portal

Izložbe, filmske projekcije i javne tribine samo su dio danas predstavljenog programa Press Film Festivala. Festival koji će se održati od 25. do 27. rujna u Hrvatskoj Kostajnici posvećen je novinarima i novinarskoj profesiji, a prema ideji organizatora, svake godine Festival bi bio posvećen određenoj grani novinarstva. Koja je vrsta novinarstva tema prvog Festivala, objašnjava Milena Trkulja iz odnosa s javnošću Festivala:

Autor Nataša Sladeček

... više ...


23.09.2015.
Karamarko tužio tjednik Nacional, traži 200.000 kuna

TOMISLAV KARAMARKO, predsjednik HDZ-a, podnio je tužbu protiv tjednika Nacional i traži 200.001 kuna odštete. Tvrdi da mu je povrijeđeno duševno zdravlje.

... više ...


21.09.2015.
NE ČINITE ŠTETU, MOLIMO VAS! Javni poziv novinarima/kama, urednicima/cama i svima drugima koji izvještavaju ili javno govore o izbjeglicama danas Fairpress.eu

Politizacija pitanja humanitarne katastrofe i dolaska na Zapadni Balkan izbjeglica od sjeverne Afrike do zapadne Azije stvorili su u javnom prostoru ovdašnjih država snažne društvene podjele i tenzije koje se negativno reflektiraju i kroz medijske sadržaje. Mediji, kako klasični tako i novi, uključujući i internetske patforme, značajno doprinose eskalaciji praksi, koje ne samo da su protivne novinarskoj etici, općoj kulturi i civilizacijskom dosegu, već i međunarodnom pravu i protokolima koje je ratificirala većina europskih zemalja. U izvještavanju, značajan broj medija krši prava izbjeglica, čime im dodatno otežava status, isključuje prava i ugrožava život, zbog čega mi – članice regionalnog projekta MEDIA CIRCLE, apeliramo na sve koji se u javnom prostoru osvrću na izbjegličku krizu ili izvještavaju za medije, da obrate pažnju na sljedeće:

... više ...


18.09.2015.
Svečano obilježena 25. obljetnica rada Hine

ZAGREB, 18. rujna 2015. (Hina) - Dvadeset i peta obljetnica rada Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) obilježena je u petak navečer u Novinarskom domu, svečanošću na kojoj su se okupili sadašnji i bivši zaposlenici Hine, predstavnici partnerskih redakcija kao i političkog života Hrvatske.

... više ...


16.09.2015.
"Smijeh slobode" predstavljen u Europskom parlamentu; Lucić: Živimo u sve izraženijoj atmosferi mržnje

U jednoj od dvorana EP-a, potpuno ispunjenoj posjetiteljima, knjigu su predstavili izdavač i direktor "Adamića" Dragan Ogurlić, autor Boris Pavelić, urednici Ferala Lucić, Boris Dežulović i Drago Hedl te profesor teorije prava i teorije informacija Predrag Zima.  Promociju je organizirao ured SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan

... više ...


14.09.2015.
Povratak novinskoj reportaži

Virovitica: Festival reportera i reportaže u čast Franje Fuisa.

"Mutant koji odolijeva", "detronizirana kraljica", "ručni rad", tako se o reportaži govorilo na virovitičkom Festivalu reportera i reportaže. Manifestacija, čiji je idejni začetnik virovitički novinar Goran Gazdek, oko zajedničke je ideje okupila Hrvatsko novinarsko društvo, grad Viroviticu i Turističku zajednicu grada Virovitice.

Piše: Kristina Olujić

 

... više ...


14.09.2015.
Strašna je stvarnost u kojoj djeca stradavaju, a ne fotografija koja nas na to upozorava Forum.tm

"Ja sam samo žena i nezaposlena majka malog djeteta", rekla je u svojoj nedavnoj isprici Petra Lazslo, sad već bivša snimateljica mađarske desne TV N1, kojoj je, nakon što je snimka na kojoj ona kao snimateljica udara izbjeglice obišla svijet, uručen otkaz.

Hrvoje Polan

... više ...


14.09.2015.
Okrugli stol "Reportaža jučer, danas i (možda) sutra": Reportažu treba vratiti na kraljevski tron jer je jak adut za pridobijanje publike virovitica.net

Raspravu je otvorila Božica Brkan obranom teze da je reportaža detronizirana kraljica novinarstva i da toj novinskoj vrsti treba vratiti mjesto koje joj pripada. Novinari su podržali ideju osnivača, instituta SINKO i Hrvatskog novinarskog društva, da Fra Ma Fu festival postane redovito godišnje okupljanje novinara...

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

... više ...


13.09.2015.
Prvi festival reportaže u Virovitici

VIROVITICA, 13. rujna 2015. (Hina) - Autorska baština legende hrvatskog novinarstva Franje Martina Fuisa bila je povod održavanja Festivala reportaže i reportera u Fuisovoj rodnoj Vitovitici, na kojem su njegove kolege protekla dva dana raspravljali o Fuisovu životu i radu, ali i dilemama tog temeljnog novinskog žanra u hrvatskom tisku.

... više ...


10.09.2015.
U Virovitici počinje Festival reportaže i reportera 'Fra Ma Fu'

Četverodnevni Festival reportaža i reportera 'Fra Ma Fu', posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera između dva svjetska rata Franji Martinu Fuisu, počinje 10. rujna u njegovom rodnom gradu Virovitici.

Izvor: Hina

... više ...


10.09.2015.
Kakuk: Već ranije sam imao osjećaj srama zbog toga što sam Mađar. A nakon ovoga ne mogu opisati svoje osjećaje bez psovke. Ali neću psovati. fairpress.eu

Vjerojatno prvi put nakon Drugog svjetskog rata, vidjeli smo kako medijska djelatnica vrijeđa, psuje, tuče i obara na pod ljude ograđene žicom. Ljude koji se ne mogu braniti, koji joj nisu ništa skrivili, i čija je jedina “pogreška” što vjerom, bojom i nacijom ne odgovaraju njezinim preferencijama. Prema izvješćima CNN-a, Petra Laszlo, snimateljica mađarskog kanala N1TV, bliskog ekstremno desnoj mađarskoj političkoj stranci Jobbik, snimljena je kako sapliće jednog od migranata koji u naručju  nosi dijete.

Piše: Munir Podumljak

... više ...


09.09.2015.
Kruno Kartus: Reportažna fotografija zanimljiva je ako potiče na razgovor virovitica.net

Dramatične fotografije sukoba u Turskoj čine izložbu "Istanbul, bitka za Taksim" reportera Krune Kartusa koja će biti otvorena u četvrtak 10. rujna Caffe baru  Pub u okviru Fra Ma Fu festivala. Ime Krune Kartusa mogli su prethodnih godina zapaziti čitatelji Tportala, gdje je objavljivao političke komentare i reportaže, a danas se ovaj Slatinjanin bavi agronomijom. Budući da i dalje povremeno piše, iako više nije profesionalno vezan za novinarstvo, može se reći da i u njegovu slučaju vrijedi poznata izreka "jednom novinar - uvijek novinar" .

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518
AKTUALNO