hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 10360

02.09.2002.
Vijeæe èeka presudu suda

SAMOBOR – Predsjednica Vijeæa za radio i televiziju Branka Zovko-Cihlar kaže da po pitanju Ivice Bedenièiæa, odnosno Radio Samobora, Vijeæe ne može ništa poduzeti na temelju novinskih napisa.

... više ...


01.09.2002.
Tko vuèe konce u njemaèkom tisku

Skupina Westdeutsche Allgemeine Zeitungverlaggeselschaft (WAZ) - suvlasnik i brojnih listova u Hrvatskoj - dobila je ponudu koja ju je natjerala da se zamisli. Rijeè je o 40 posto dionica najveæeg novinskog izdavaèa u Njemaèkoj - Axel Springer Verlaga, a to znaèi i jednog Bilda koji se dnevno tiska u približno èetiri milijuna primjeraka. Na taj naèin bi se vlasništvo koncentriralo na gotovo 30 posto svih njemaèkih listova i izuzetno je zanimljivo kako moguænost takve ogromne koncentracije komentiraju novine koje ne pripadaju ni WAZ-u, a niti Springeru.

... više ...


31.08.2002.
Gredelj se oglušio na sudski poziv

ZAGREB, 30. kolovoza - Na Opæinskom je sudu u Zagrebu u petak odgoðena rasprava u sudskom sporu u kojem je novinarka Vjesnika Biljana Bašiæ tužila predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Vladimira Gredelja. Sutkinja Sanda Bramberger Ostoiæ napomenula je da je Gredelju poziv uredno dostavljen na Županijski sud u Bjelovaru, no on se nije odazvao na raspravu.

... više ...


31.08.2002.
Kad kavansko ubojstvo postane visoka politika

ŠIBENIK — Okruglim stolom za predstavnike lokalne vlasti, nevladinih organizacija i medija, u petak je u šibenskom "Solarisu", završila s radom petodnevna Ljetna škola HHO-a, pod radnim nazivom "Pravo na dostupnost informacija".

... više ...


31.08.2002.
Najveæi problem ljudskih prava u Hrvatskoj - društvena atmosfera

Atmosfera se popravila u medijima, ali je klima u društvu ostala
negativna, pogotovo što se ona povezala s nabojem protiv vlade, s idejom da treba u ime nekakve thomsonovske interpretacije hrvatstva obraniti domovinu od komunista i masona...
Razgovarala Davorka BLAŽEVIÆ

... više ...


31.08.2002.
Gasi se "Nedjeljna Dalmacija"

SPLIT – Sljedeæeg petka iz rotacije "Slobodne Dalmacije" izaæi æe posljednji broj "Nedjeljne Dalmacije", najstarijega politièkog tjednika u Hrvatskoj.

... više ...


30.08.2002.
Prozorsko krilo srušilo se na novinara Kiseljaka

Franjo Kiseljak, novinar Privrednog vjesnika, juèer je u novinarskoj sobi u Banskim dvorima doživio nezgodu koja, na sreæu, nije ostavila teže posljedice. Sjedio je za stolom kod prozora èekajuæi na poèetak sjednice Vlade, ali iznenada se – samo od sebe – otkvaèilo veliko stakleno zaštitno krilo prozora i poèelo padati prema njegovoj glavi. Dok su se se kolege i on osvijestili što se dogaða, teško stakleno krilo promašilo je, na sreæu, njegovu sljepooènicu, ali mu je okrznulo èelo i stropoštalo se na stol, ostavivši u šoku sve nazoène. Kiseljak je dobio prvu pomoæ od lijeènice, a policija je napravila zapisnik.
B.Po.

... više ...


30.08.2002.
Cenzura u Maksimiru feral

Radi permanentnih iznošenja laži i neistina o radu i djelovanju našeg kluba bili smo prisiljeni na donošenje ovakve nepopularne odluke. Radi nastavka suradnje, molimo vas da odredite drugog novinara (...)"
   Ne, ovo nije dio dopisa kojim, recimo, Slavko Liniæ, u svom poznatom revolveraškom stilu kritizira novinarske napise o SDP-ovom zastupnièkom klubu, ovo je dio priopæenja Izvršnog odbora NK Dinamo kojim je od redakcije Jutarnjeg lista zatraženo da umjesto Tomislava Židaka od sada u Maksimir šalju nekog drugog novinara, nekoga tko valjda "ne laže".

... više ...


29.08.2002.
Recimo "ne" pretplati!

Konaèno je došlo vrijeme da prestanemo plaæati televizijsku pretplatu. Ne samo vi i vaša obitelj, znanci i prijatelji, stranaèki kolege i klošari. Vrijeme je da dva milijuna kuæanstava koja Hrvatskoj radio-televiziji svakoga mjeseca uredno isporuèuju 53 kune na ime posjedovanja televizora i kusanja bljuvotina koje se na njemu prikazuju, napokon dignu glavu i povedu se za graðanskim neposluhom!

... više ...


29.08.2002.
Teško stanje u medijima

ZAGREB – Hrvatska Udruga graðana za ostvarenje i praæenje graðanskih prava "Štit" iz Bjelovara organizirala je juèer na središnjem zagrebaèkom trgu potpisivanje peticije i dijeljenje letaka kojima želi upozoriti na vrlo loše i teško stanje u hrvatskim medijima, poglavito na HRT-u.

... više ...


29.08.2002.
Novinarka BBC-a svjedoèila na suðenju Miloševiæu

DEN HAAG/ZAGREB – Bivša izvjestiteljica BBC-a iz Beograda Jackie Rowland svjedoèila je u srijedu na haškom suðenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku braneæi pritom svoju medijsku kuæu od optužbi Slobodana Miloševiæa za neobjektivnost u izvještavanju s Kosova.

... više ...


29.08.2002.
»Novinarima treba olakšati pristup informacijama«

Dužnost je javnih tijela da graðane, a osobito novinare, na odgovarajuæi jednostavan naèin informiraju o svim dokumentima, podacima, statistikama... važnim za demokratsku javnu raspravu / Za nedostupnost informacija kriva je i inertna javna uprava

... više ...


29.08.2002.
Sabor zakonom zaštitio sumnjive za kriminal

* Dok policija ne smije objaviti da je podnijela kaznenu prijavu protiv nekog ministra koji je primio mito, žrtva bilo kojeg kaznenog djela pa ni silovanja nije zaštiæena

... više ...


28.08.2002.
Ljudi, gledajte svoja posla, pustite novinare na miru

Malo pomalo poveæava se niz ljudi koji napadaju medije, iako što je razvidno iz njihovih pisama, uopæe ne razumiju njihovo funkcioniranje. Najnovije ime na toj nesretnoj listi (koju trenutno zakljuèuje èovjek koji ne umije pristojno komunicirati u tim istim medijma koji mu daju toliko prostora, neki Marijan Štrokaè) jest mr. sc. Sanja Kataliniæ, dr. med. To je prilièno iznenaðenje s obzirom na ono »mr. sc. dr. med.«. Meðutim sve joj te »funkcije« nisu pomogle da do kraja razumije kako mediji rade. I ona je kao i toliki prije nje, samo napala medije, uglavnom strašnim optužbama (»zaraðivanje na tuðoj nesreæi....«) ne nudeæi, naravno kad ne zna, nikakvo rješenje. A kako bi po njoj mediji trebali izvještavati, posebice o crnim stranama našeg života? Valjda ovako: »Negdje na planetu Zemlja, u nekoj državi, na nekom kontinentu u nekom gradu u nekoj ulici nešto se desilo. No, dragi èitatelji (slušatelji / gledatelji) nismo Vam u moguænosti priopæiti što....«

... više ...


28.08.2002.
Uredništva traže da novinari ne svjedoèe

WASHINGTON - Ukupno 34 uredništva pridružila su se zahtjevu dnevnika "Washington Post" da se njihova novinara Jonathana Randala oslobodi obveze svjedoèenja u postupku protiv bosanskog Srbina Radoslava Brðanina pred Haaškim sudom, objavljuje juèer taj washingtonski dnevnik.
    Prigovoru uredništva "Washington Posta" pridružili su se, uz ostale, TV mreža CNN, britanski BBC, dnevnik "New York Times" i agencija "Associated Press".
    "Prisiljavanje novinara da svjedoèe protiv svojih izvora uèinit æe te izvore još manje sklonima odgovarati na novinarska pitanja, osobito u ratnim podruèjima", stoji u prigovoru o kojem æe odluèivati petoèlano sudsko vijeæe ICTY-ja.
    Prigovor se ne odnosi na svjedoèenja novinara koji to dobrovoljno prihvate.
    Randal, koji je u "Washington Postu" prije nekoliko godina objavio intervju s Brðaninom, prvi je novinar koji je odbio dati bilo kakve informacije Haaškom sudu. (H)

... više ...


28.08.2002.
Novinarka osloboðena optužbe da je oklevetala lijeènika

SISAK, 27. kolovoza - Nepravomoænom presudom sisaèkoga Opæinskog suda novinarka Mile Anamarija Kronast osloboðena je optužbe da je oklevetala sisaèkog lijeènika Damira Pahiæa. U privatnoj se tužbi navodilo da je novinarka u Areni ( u kojoj je tada radila) 8. listopada 1998. godine, u èlanku »Ogorèenje Ljubice Poliæ iz Siska, majke teško stradalog vojnog policajca«, napisala: »Naime, oèajnu majku povrh te nesreæe razdire i sumnja da je njezin sin postao žrtvom nekoliko operacija zbog pogreške koja je uèinjena prilikom prve«, te »dr. Damir Pahiæ je na operaciji vaðenja slezene prerezao želudac mom Tahiru i upropastio mu život«.

... više ...


27.08.2002.
Tajnost podataka treba biti iznimka, a javnost - pravilo

Graðani nisu dali pravo javnim službenicima, ukljuèujuæi i glasnogovornike, da odluèuju o tome što je dobro da javnost zna, a što nije, rekao je predsjednik Vijeæa za medije HHO-a Božo Novak / Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski nada se zakonu koji æe normirati pravo javnosti da zna i pravo na privatnost / Oko 1200 sudskih tužbi s odštetnim zahtjevima u visini oko 50 milijuna eura, zbog duševnih boli, ogranièavaju pravo javnosti da bude informirana

... više ...


27.08.2002.
WAZ Grupa želi kupiti Kirchov udio u Axel Springeru

WAZ Grupa, najveæi njemaèki izdavaè novina, objavio je da razmišlja o kupovini 40 posto udjela u njihovu glavnom konkurentu Axel Springer Verlag AG-u, koje posjeduje Kirch Holding.

... više ...


27.08.2002.
Slovenci kupili 69 posto Nove Makedonije

U Skoplju je u srijedu potpisan ugovor o prodaji 69,76 posto državnog dijela makednoske novinsko-izdavaèke kuæe "Nova Makedonija" slovenskoj kompaniji "Jug stortive", javila je makedonska agencija Makfaks. "Slovenci æe platiti 2,3 milijuna eura, zadržat æe sve zaposlene i preuzeti na sebe dugovanja privatnim i javnim kompanijama, što je iznos od 10,5 milijuna eura", izjavio je makedonski ministar za ekonomiju Besnik Fetai.

... više ...


27.08.2002.
Jasna Babiæ svjedoèi umjesto Marinova

ZAGREB – Nakon mjesec i pol dana pauze, u raspravnoj dvorani remetineèkog zatvora, 2. rujna nastavlja se suðenje pripadnicima »zloèinaèke organizacije« na èelu s prvooptuženim Nikicom Jelaviæem. Iduæeg ponedjeljka tako bi na nastavku suðenja tzv. zloèinaèkoj organizaciji trebali svjedoèiti Nikola Karan i novinarka »Nacionala« Jasna Babiæ.

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518
AKTUALNO