hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

Ogranak HND-a na HTV-u pozdravlja odluku saborskog Odbora za informiranje da za mjesto v.d. ravnatelja HRT-a predloži Domagoja Novokmeta.

Važno je da je kandidat koji treba početi rješavati ne samo upravljačku i financijsku nego i tešku programsku krizu u kojoj je HRT već godinama, njezin dugogodišnji zaposlenik, profesionalac čija je karijera neupitna, a ime mu se ne
veže uz bilo koju političku ili ekonomsku grupaciju.

... više ...


Zgroženi smo odlukom Uprave Glasa Istre novine d.o.o. da novine Glas Istre izlaze redovno za Dan antifašističke borbe, 22. lipnja 2012. kao da nije riječ o prazniku, stoji u javnom priopćenju podružnice Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre

... više ...


Predsjednik HND-a Zdenko Duka zatražio je od odgovornih na HRT-u da objave demantij-objašnjenje njegove izjave dane za prilog Dnevnika 3 od ponedjeljka 11. lipnja. Duka je novinarki HTV-a izjavu dao SMS-om, u kontekstu objave sadržaja e-maila ministrice Mirele Holy u Dnevniku 3 i njezine smjene nakon toga. Demantij izjave za koju smatra da je nekorektno kraćena zatražio je u utorak, 12. lipnja, ali on nije objavljen. Zahtjev je uputio ...

 

... više ...


Nedopustivim presedanom ocjenjujemo višednevnu objavu logoa nagrade privatne marketinške  tvrtke „Mass media International“ iz Beograda koja je HRT-u dodijelila ovu nagradu. Ta nagrada nije u reciprocitetu sa značajem koji joj se daje 24 sata dnevno na ekranima HRT-a. Zanima nas i koliko je HRT objavu logoa njihove nagrade naplatio navedenoj privatnoj tvrtki, stoji u priopćenju Izvršnog odbora HND-a na HTV-u.

... više ...


Uprava Glasa Istre manipulira rezultatima izjašnjavanja za glavnog urednika toga lista nakon što je većina novinara glasala protiv predloženog kandidata. Članu tročlane biračke komisije i predsjedniku Ogranka HND-a u Glasu Istre Borisu Vinceku Uprava je odbila žalbu na odluku kojom je izjašnjavanje proglasila nevažećim, tvrdeći da se ni za niti protiv glavnog urednika nije izjasnila većina od ukupnog broja novinara. Od 67-ero novinara u Glasu Istre izjašnjavanju o predloženom glavnom uredniku pristupilo je 44-ero novinara. Protiv imenovanja Ranka Borovečkog, koji je na toj funkciji posljednje dvije godine, izjasnilo se 30-ero novinara, dok mu je podršku dalo 14-ero.

... više ...


Nedopustivo je i da same urednice Sever i Knežević, tu odluku nadređenih ili njenu indirektnu najavu saznaju u novinskom članku a ne unutar kuće, kako to propisuju pozitivni akti HRT-a. Nadamo se i da će prestati praksa smjena i opomena pred otkaz za koje zaposlenici saznaju iz medija, zadnjih mjeseci tako omiljena metoda "obraćanja"nadređenih...

... više ...


Izvršni ogranak HND-a pri HTV-u upozorava na odmazdu koju Uprava HRT-a putem Pravne službe i Odjela za odnose s javnošću, nastavlja prema ljudima koji upozoravaju na netransparentnost poslovanja unutar HRT-a. Način i metoda na koji se to radi podsjećaju na vremena za koja smo mislili da su iza nas.

... više ...


Beč, 8. svibnja 2012. – Na hrvatskoj javnoj radioteleviziji (HRT) je u posljednje vrijeme došlo do nekoliko incidenata u kojima su rukovodeće strukture te kuće učestalo, kako smo informirani, vršile pritisak na novinare.

... više ...


Europska federacija novinara (EFJ), najveće novinarsko udruženje u Europi, izražava zabrinutost zbog nedavnih događaja na HRT-u. EFJ je u tom smislu uputio pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, predsjedniku Vlade, ministrici kulture i predsjedniku Uprave HRT-a. EFJ traži da prestane zastrašivanje kolega na HRT-u i da se poštuje njihova uređivačka neovisnost.

... više ...


Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je vrlo zabrinuta zbog toga što HRT, kao javni servis, želi otpustiti novinare koji su kritični prema stanju slobode medija u Hrvatskoj. „Više je nego alarmantno da javni servis koristi tako drakonsku praksu ušutkavanja novinara."

... više ...


HND i SNH izražavaju svoje zgražanje i oštro neslaganje s opomenom pred otkaz koja je uručena novinarki Elizabeti Gojan, smatrajući da je taj potez dio sustavnog nastojanja Uprave HRT-a da ušutka svoje novinare koji javno ukazuju na probleme, nepravilnosti i krizu novinarstva na javnom servisu. 

... više ...


Ogranak Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u najoštrije osuđuje pokušaj zastrašivanja novinarke Maje Sever izricanjem Opomene pred otkaz od strane uprave HRT-a. Uprava HRT-a na ovaj način obračunava se s novinarkom Majom Sever zbog njezinog angažmana u Izvršnom odboru HND-a i konstantne  kritike koju Izvršni odbor upućuje na rad Uprave

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je jučerašnjom odlukom Uprave HRT-a o upozorenju na mogućnost otkaza o radu urednici  HTV-a Maji Sever. Tu odluku potpisuje Marko Ugarković, član Uprave HRT-a koji je inače prije mjesec i pol javno obznanio svoju ostavku(!?).

... više ...


HND smatra da su za najvjerojatniji stečaj lista Vjesnik značajnim dijelom suodgovorna vladina ministarstva koja su se ovih posljednjih mjeseci na nedorečeni, nedovoljno osmišljeni i sinergijski način bavila Vjesnikom, a odgovorna je i Vlada u cjelini. Vlada još uvijek ima priliku ispraviti ono što je ovih mjeseci propustila učiniti.

... više ...


Paradoksalno je da Hloverka Novak Srzić vodi takve emisije dok Uskok i DORH ispituju djelatnike HTV-a o njezinim mogućim kriminalnim radnjama. Ovime ne prejudiciramo odgovornost same Hloverke Novak Srzić već molimo nadležne urednike HTV-a da naša kuća dodatno ne srozava svoj ugled te za voditelje najistaknutijih emisija postavlja novinare koji ni na koji način nisu u javnosti percipirani kao sudionici korupcionaških afera.

... više ...


Protivimo se sve učestalijim i sve očitijim uredničkim intervencijama u tekstovima u Glasu Istre, kao i neprofesionalnom tretmanu i pritiscima kojima su izloženi novinari ovog lista.

... više ...


Radničko vijeće, Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Ogranak HND-a u Hini u petak su pozvali na ostavke članove Uprave i Upravnog vijeća agencije, nakon što su oni na sjednici Upravnog vijeća 11. travnja odlučili ignorirati nepovjerenje koje im je iskazala Vlada odbacivši prošloga tjedna godišnje izvješće o poslovanju Hine.  

... više ...


Izvršni odbor Županijskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije najoštrije osuđuje neprimjerene i nedemokratske prijetnje predsjednika Gradskog vijeća Grada Siska Veljka Novaka novinarima zbog pisanja o izgradnji nove sportske dvorane u Sisku...

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje krajnje neetičnu objavu fotografije mrtvog Igora Benete, čije je obješeno tijelo pronađeno u travnju prošle godine u šumi kod mjesta Otrić. Fotografiju su objavili tjednik "Aktual" i "Jutarnji list" uz članke o sumnjama u Benetino samoubojstvo.

... više ...


DEVASTACIJA SEDRENIH BARIJERA NA PLITVIČKIM JEZERIMA- KAKO IH SPASITI?
 
Tko je prokopao sedrene barijere, prirodni fenomen pod zaštitom UNESCO-a, na Plitvičkim jezerima bila je tema okruglog stola održanog 20.ožujka u Klubu HND-a. Devastaciju je potvrdilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, rekao je inspektor Krešimir Ilić.

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO