hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

Zbog pisanja o sluèaju Januza Dervishija juèer je telefonski upuæena prijetnja smræu novinaru Novog lista Branku Škoriæu. O tom je obaviještena policija koja je istog èasa pokrenula istragu. Na Škoriæa je ženski glas, koji se nije predstavio, osuo bujicu uvreda i prijetnji, nastavi li tako pisati o sluèaju.
Stjecajem okolnosti uz našeg novinara u trenutku zaprimanja telefonskog razgovora bio je i urednik koji je na pola razgovora preuzeo telefonsku slušalicu i nastavio slušati užasne prijetnje i nekontrolirane izljeve optužbi i bijesa èiji je cilj bio zastrašiti i sprijeèiti pisanje o sluèaju. Složili su se da je stvar ozbiljna i da treba obavijestiti policiju. Odmah nakon obavijesti, njihovi istražitelji su došli u Novi list.

Policija otkrila telefon

Ubrzo je iz policije stigla obavijest da je otkriven telefon, a potom i osoba koja je prijetila novinaru. Po policijskim informacijama sumnja se da se radi o Šemsi Dervishi, supruzi glavnog osumnjièenog u velikoj aferi koja veæ danima trese Rijeku. Saznajemo da je policija odmah otišla razgovarati s osumnjièenom. Zanimljivo je da je gospoða Dervishi prije nekoliko dana priredila slièan incident. Prema izjavama oèevidaca, nakon uhiæenja njenog supruga, došla je u javno-bilježnièki ured osobe kojeg je navodno , njen suprug s još nekim suosumnjièenicima iznuðivao za 300.000 eura. U uredu je izazvala verbalni incident upuæujuæi neugodne rijeèi zaposlenima, a svjedoci tvrde da se iz njih išèitavala prijetnja. Umjesto da se nakon toga smiri i shvati da se stvari tako ne rješavaju, veæ za to postoje sudovi, ta je žena juèer izazvala još teži incident.

Kolega prenio navode u prijavi

Konkretan sluèaj koji je bio povod prijetnjama nije kolega izmislio, naprotiv, pisao je o kaznenoj prijavi koja je došla u službenu proceduru. Njenu neugodnost niti je izmišljao niti je o njoj davao bilo kakav sud, veæ je prenosio ono što se u prijavi navodi.
Ovakvom reakcijom Dervishijeva supruga nije pomogla, naprotiv, otežava situaciju i sebi i svom suprugu. Možda se može i shvatiti da nekog razljuti iznošenje u javnost raznih optužbi, no ne može se zbog toga napadati onog tko donosi loše vijesti.
Svakako treba pohvaliti brzu reakciju policije. U ovom sluèaju ne radi se samo o sigurnosti novinara, uvijek je to problem društva. Danas je na meti prijetnje novinar, sutra policajac, sudac, lijeènik ili bilo tko drugi tko se nekom nasilniku ne svidi. Zato je važno da na ovakve incidente institucije države reagiraju trenutno i odluèno.

Ico MIKULIÈIÆ

Novinar neæe podleæi pritiscima

»Užasno je bilo èuti što je ženska osoba izgovorila, a prijetnje su bile ozbiljne i teške«, kaže Branko Škoriæ dodajuæi da je suština izreèenog prijetnja smræu, ako se usudi još jednom pisati o Dervishiju.


Kolegi Škoriæu naravno ne pada na pamet podleæi bilo kakvim pritiscima veæ æe nastaviti obavljati svoj posao i pisati o ovom, kao i o drugim sluèajevima. Kaže da razumije da ljude iznerviraju odreðena dogaðanja, ali napominje da za njih nije on kriv. On samo prenosi ono što je istraga otkrila.... više ...


Ova izložba presjek je naše novinske fotografije u prošloj godini.

– Vinkovci su bili meðu prva tri grada koja su još prije tri godine prihvatili ovu akciju, veli Nenad Reberšek, predsjednik Zbora fotoreportera HND-a. Ovom je prigodom predstavljena knjiga s 200 najboljih novinskih fotografija objavljenih u 2005. a takvom se knjigom mogu pohvaliti još samo tri države. Prihod od prodaje knjige namijenjen je djeci Djeèjeg doma u Donjoj Bistri. (M. F.)

... više ...


Slovenski specijalci su oko 14.30 sati ponovno zauzeli položaje uz granicu s Hrvatskom u Hotizi! Pedeset pripadnika specijalne jedinice Policijske uprave Murska Sobota postavilo se uz granicu, a navodno je blokirana i cesta koja vodi prema zaseoku Murišèu, u kojem živi nekoliko slovenskih obitelji.

Reportaža o cesti
Upravo se oko te ceste na hrvatskom teritoriju, koju, dok èekaju raspetljavanje sluèaja oko nasipa na Muri, saniraju hrvatski graðevinci, posljednjih dana podigla prašina. Juèer u 10.15 mješovita hrvatska i slovenska ophodnja pograniène policije nabasala je na troèlanu novinarsku ekipu maðarske nacionalne manjine RTV Slovenije, koja je navodno snimala reportažu o toj cesti. Novinarka i dva tehnièara privedeni su na informativni razgovor.

Kad su naèuli što se dogodilo kolegama, za njima su krenuli i novinari nekoliko slovenskih TV i novinskih kuæa, koji su se u Sv. Martin uputili na snimanje priloga o mješovitoj hrvatsko-slovenskoj pograniènoj ophodnji. Na pošljunèanoj cesti prema Murišèu policija je zaustavila i njih i privela ih na razgovor u Èakovec. Bez podnošenja prekršajnih prijava oko 14 sati ispraæeni su u Sloveniju preko meðudržavnoga graniènoga prijelaza Mursko Središæe.

Uredno se prijavili
Upozorili smo ih da su nezakonito prešli granicu kazao je glasnogovornik PU meðimurske Krunoslav Gosariæ. Granicu smo prešli preko prijelaza Sv. Martin Hotiza i uredno se prijavili našoj i vašoj policiji. Imamo i dozvolu hrvatskog MUP-a kazao je Marjan Mauèec iz POP TV-a.

Prosvjed Slovenaca
Nakon privoðenja slovenskih novinara, slovensko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjed hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova, te najavilo da æe o tome obavijestiti i Europsku komisiju, ocjenjujuæi da je rijeè o "jednostranom postupku hrvatskih vlasti" u suprotnosti s temeljnim ustavnim dokumentima dviju država, te u suprotnosti s ranijim dogovorima dviju vlada.

"Hrvatski postupci bili su nezakoniti i neopravdani, a svakako su u suprotnosti s europskim standardima i kriterijima dobrosusjedske suradnje na koju se Hrvatska obvezala kao kandidatkinja za èlanstvo u Europskoj uniji", priopæeno je u Ljubljani.

Slovensko ministarstvo piše da u Mirišèu žive slovenski državljani, koji su u svakom pogledu povezani sa slovenskim upravnim tijelima i infrastrukturom.

"Hrvatska policija pogrešno je tretirala granicu katastarske opæine kao državnu granicu, koja još nije sporazumno i konaèno odreðena", navodi slovenski MVP.

Rupel dao prve informacije
Prve informacije o tome da je u srijedu došlo do nekog incidenta dao je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je iznenada napustio sjednicu vanjskopolitièkog odbora slovenskog parlamenta, rekavši da se "u Hotizi dogodila nesreæa" i da mora na hitan sastanak s premijerom Janezom Janšom, ali je odbio dati pojedinosti o tome što se dogodilo.

Tijekom sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku predsjednik tog odbora Jožef Jerovšek rekao je da je hrvatska pogranièna policija uhitila kod Hotize i Svetog Martina na Muri troèlanu ekipu RTV Slovenija.

"To je vrlo ozbiljan incident", rekao je Jerovšek, inaèe zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.

Oporba napustila sjednicu
Veæi broj oporbenih zastupnika napustio je u srijedu sjednicu vanjskopolitièkog odbora slovenskog parlamenta na kojemu se raspravljalo o odnosima Slovenije i Hrvatske te o najnovijem incidentu s uhiæenjem slovenskih novinara kod Svetog Martina na Muri.

Zastupnik oporbenih liberalnih demokrata (LDS) Jožef Školè izjavio je novinarima da su oporbenjaci napustili sjednicu jer se nisu suglasili s tim da ona veæim dijelom bude zatvorena na èemu su inzistirali ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i ministar okoliša Janez Podobnik te zastupnici vladajuæe koalicije desnog centra.

Školè je rekao da je njegova stranka sjednicu odbora tražila još prošlog tjedna jer se protivi naèinu na koji se o graniènim pitanjima dogovaraju Janšina i Sanaderova vlada. I incidenti na granici, dodao je Školè, dokazuju da se Janša i Sanader dogovaraju "s figom u džepu", rekao je.

Školè je potvrdio da je na sjednici bilo rijeèi i o incidentu u vezi s uhiæenim slovenskim novinarima i o navodnom slanju pojaèanih snaga slovenske policije u to podruèje, ali nije želio iznositi detalje.

Zastupnica Slovenske nacionalne stranke (SNS) Barbara Žgajner Tavš koja je takoðer napustila sjednicu rekla je da slovenska diplomacija na hrvatske izazove na granici i incidente, pa i na današnji, odgovara samo diplomatskim notama te je pozvala na odluènije mjere. Meðu ostalim, rekla je novinarima, Slovenija bi Hrvatskoj trebala uskratiti "bezuvjetnu potporu" koju je Hrvatskoj do sada Janšina vlada pružala na putu ukljuèivanja Hrvatske u EU.

... više ...


 

 


From: SEEMO General E-Mail [mailto:seemo@freemedia.at]
Sent: Wednesday, September 13, 2006 1:13 PM
To: seemo@freemedia.at
Subject: SEEMO PROTEST SERBIA, 13 September 2006

 

SEEMO PROTEST SERBIA

 

 

H.E. Dragan Jocic

Minister of Interior of the Republic of Serbia

Belgrade, Serbia

Fax: +381 11 3617 814

 

Vienna, 13 September 2006

Your Excellency,

The Vienna-based South East Europe Media Organisation (SEEMO), a network of editors, media executives and leading journalists in South East Europe and an affiliate of the International Press Institute (IPI), is alarmed at the recent death threats received by a journalist in Serbia and the dismissive reaction of the police.


According to information before SEEMO, on the night of 18 August, Slavica Jovanovic, a journalist from Macvanski Prnjavor, received death threats by telephone from an anonymous male voice telling her that she will die and that she should move away. This was not the first time that Jovanovic has been threatened, and in the past, her family members have been physically attacked.

 

SEEMO was also informed that the local police refused to allow Jovanovic to file an official complaint. Indeed, it was only after the Journalists’ Association of Serbia (UNS) intervened on her behalf that the police agreed to give her proper protection.

 

SEEMO views these threats as a very serious violation of press freedom and journalists’ rights. We ask Your Excellency to do everything in your power to protect the life of the journalist and her family members, as well as to investigate why the local police failed to react immediately.

 

As SEEMO noted in its press release of 30 August, the situation in Serbia is very alarming because the number of threats and attacks on journalists has risen in recent months. SEEMO would also like to remind Your Excellency that an open media environment allowing for the free flow of information is a fundamental principle of any democratic society.

 

We thank you for your attention.

 

Yours sincerely,

Oliver Vujovic
SEEMO Secretary General

---------------------------------------------------------------------

 

SEEMO is a regional network of editors, media executives and leading journalists in South East Europe.

 

SEEMO - IPI, Spiegelgasse 2/29, 1010 Vienna, Austria, Tel (SEEMO+HELP LINE): +43 1 513 39 40, Tel (SEEMO): +43 1 512 90 11 11, Fax: +43 1 512 90 15, E-mail: info@seemo.org, Web: http://www.seemo.org

 

This information is sent to you in compliance with the Austrian Telekommunikationsgesetz (TKG §107). If you do not want to receive further mailings, please send an e-mail with "UNSUBSCRIBE" to: info@seemo.org 

 

 

... više ...To: IFEX Autolist (other news of interest)
From: Association of Independent Electronic Media (ANEM),
mediawatch@lists.opennet.org

ANEM Statement

UNACCEPTABLE NEW ATTACKS ON DEPUTY PRIME MINISTER AND RETURN OF HATE SPEECH

BELGRADE, September 11, 2006 - The Association of Independent Electronic Media (ANEM) strongly protests over the article published in today's edition of the Belgrade daily Kurir, which is just the continuation of unacceptable nationalistic campaign against the Deputy Prime Minister of Serbia, Ivana Dulic-Markovic.

Following the previous verbal attacks from the parliamentary stand of the Member of Parliament Zoran Krasic and president of the Leskovac Municipal Council Goran Cvetanovic, both high officials of the Serbian Radical Party, the article published in Kurir claims that, after the World War II, Dulic-Markovic's father and uncle were the collaborators of Ivan Jovanovic Crni, charged for crimes against Serbs and sentenced to death penalty by hanging in Mostar in 1957.

The daily Kurir titled the article in its recognizable style, with the tendentious, utterly unprofessional and volatile label "Ustasha's collaborator". The article, published on the cover of the newspaper, does not however offer any argument contributing to the title or the theory that Dulics were helping or hiding someone more than fifty years ago.

ANEM reminds that the District Prosecutions in Belgrade and Leskovac had dismissed the complaints against Krasic and Cvetanovic earlier this year. At that point, the prosecutions had found that their statements contained no elements of racial, religious or chauvinistic campaigns and therefore had no legal grounds for the charges. Such effortless position of the two prosecutions only helped the irresponsible media to continue their campaigns, not just against Ivana Dulic-Markovic, who was not even born then, but against diverse Serbia that denounces religious or ethnic discrimination and violence and strives for the integration into more civilized and democratic society.

ANEM insists that the appropriate authorities, fully aware of the unacceptable return of the hate speech as a communication model in this country, find the way to confront the irresponsible public outbursts. ANEM also urges media and professional associations to act in solidarity with victims of insolent attacks and distance themselves from those who use journalism as profession to break all professional codes and principles in order to promote ethnic intolerance and hatred.

Sasa Mirkovic,
ANEM Chairman

**The information contained in this autolist item is the sole responsibility of ANEM**


--
To unsubscribe from this list visit
http://listmgr.ifex.org/lists/?p=unsubscribe&uid=5861fc139b775ea8f65abd855fae65f3

To update your preferences visit http://listmgr.ifex.org/lists/?p=preferences&uid=5861fc139b775ea8f65abd855fae65f3--
Powered by PHPlist,
www.phplist.com --


... više ...


Pozivamo novinare da u skladu s kodeksima èasti profesionalno obavljaju svoj posao i ne podliježu politièkoj euforiji koja se veæ godinama stvara oko neriješenih hrvatsko-slovenskih graniènih pitanja. Podsjeæamo novinare na kodekse èasti obaju novinarskih društava i stajališta Svjetske i Europske federacije novinara (IFJ i EFJ) koji pozivaju na nepristrano i uravnoteženo izvješæivanje, te na duh tolerancije. Pozivamo državna tijela obiju zemalja da u interesu slovenske i hrvatske javnosti omoguæe nesmetan pristup novinarima spornom podruèju.

Predsjednik Slovenskog udruženja novinara

Grega Repovž

Predsjednik Hrvatskoga novinarskoga društva

Dragutin Luèiæ

 

 

 

... više ...


Koliko god bilo teško odbiti želju predsjednika Vlade, urednica emisije »Kako vlada Vlada« Hrvatskog radija nije trebala pristati da joj najviši gost remeti sinopsis emisije i tako najaktivnije sudjeluje u njezinom ureðivanju.
    Nije to prvi put premijeru Ivi Sanaderu da nareðuje novinaru što æe ga ...

... više ...


Na intervenciju premijera Ive Sanadera požeškom županu Zdravku Ronku juèer je otkazano sudjelovanje u emisiji Hrvatskog radija »Kako Vlada vlada«. Silva Celebrini Tevšiæ, urednica te emisije u kojoj jednom mjeseèno nastupa Sanader, zamolila je u prijepodnevnim satima Ronka da uživo postavi pitanje premijeru vezano uz financijsku ...

... više ...


Vijeænici su podržali njenu primjedbu da je materijal koji su primili nezadovoljavajuæi te da se iz njega ne može vidjeti hoæe li nova shema zadovoljavati programske obveze te je za nastavak sjednice, koji æe uslijediti 18. rujna, od direktorice programa Tatjane Šimiæ zatraženo da ga doradi. Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galiæ kazao je da u novoj sheni treba pridodati i organizaciju unutar programa, odnosno nova kadrovska rješenja koje je Ravnateljstvo opetovano tražilo, ali ih još nije dobilo, a Darinka Janjanin kazala je da je nedopustivo da vijeænici iz novina saznaju za kadroviranje. 

... više ...


Nakon 32 dana štrajka glaðu, koji ga je doveo u kritièno zdravstveno stanje, novinar Domagoj Margetiæ je na slobodi. Pritvoren je prema želji Haaškog suda, a posljednjih desetak dana proveo je u Zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu.

Moralni autoritet
U utorak je Margetiæa posjetio, razgovarao s njim te ga ispovjedio i pomoæni biskup Zagrebaèke nadbiskupije mons. Valentin Pozaiæ. Tom je prigodom biskup isusovac, znan kao velik moralni autoritet, nastojao uvjeriti Margetiæa u potrebu prekida štrajka glaðu, kojim mu je veæ ozbiljno ugrožen život. Biskupovo geslo "Život biraj" te njegov javni apel vlastima, javnosti i medijima urodili su plodom. U ranim poslijepodnevnim satima odvjetnika Veljka Miljeviæa hitno su pozvali u prostore Županijskog suda na zagrebaèkom Zrinjevcu.

Održana je izvanredna sjednica sudaèkog vijeæa te su suci Miroslav Šovanja, Marin Mrèela i Siniša Pleše, nakon tridesetak minuta, odluèili da se Margetiæu ukine pritvor, uz odreðivanje mjera opreza. Ta je odluka pobjeda iskusnog odvjetnika Miljeviæa koji se, nakon posjeta mons. Pozaiæa, potrudio pronaæi hitno pravno rješenje za dobrobit svojega klijenta. Posegao sam za ponudom ukidanja pritvora uz odreðivanje posebnih mjera i to su rješenje suci odobrili kaže Miljeviæ. Mjere mogu ukljuèivati zabranu napuštanja mjesta, odreðenog ponašanja i djelatnosti, neposjeæivanje odreðenih mjesta i kontakata s odreðenim osobama, objasnio je odvjetnik te dodao: Pobijedio je razum i pravna struènost.

Organizirati obranu
Problema je bilo jer se predstavnik tužitelja protivio puštanju Margetiæa, no odvjetnik je sucima dokazao da je odluka na hrvatskom, a ne Sudu u Haagu. Sada, sa slobode, Margetiæ æe moæi organizirati obranu za optužbu o nepoštovanju Haaga. Još nije jasno kakva æe optužnica i nalog uopæe stiæi iz Haaga s obzirom na to da tužiteljstvo ima problem na temelju èega optužiti Margetiæa kada je oznaka tajnosti na popis sa 102 zaštiæena svjedoka stavljena tek 15 dana nakon što je novinar veæ bio u pritvoru?

 

... više ...


DEUTSCHE WELLE SEEKS NOMINATIONS FOR BEST FREE EXPRESSION BLOG

Bloggers and Internet users around the world are encouraged to make nominations for the Reporters Without Borders Award in Deutsche Welle's 2006 Best of the Blogs competition.

The award recognises blogs, podcasts and videocasts that take a strong stance in defence of freedom of expression and press freedom.

Blogs, podcasts and videocasts are eligible for the award as long as they are produced in one of the competition's 10 official languages (Arabic, Chinese, Dutch, English, French, German, Persian, Portuguese, Russian and Spanish). The winner will receive an Apple iPod Video.

Last year, the award went to Egyptian bloggers Alaa Abd El-Fatah and his wife Manal for their blog "Manal and Alaa's bit bucket" (
http://www.manalaa.net/).

The deadline for submitting nominations is 30 September 2006.

For more information, visit: 
http://www.thebobs.de

... više ...


VISOKA ŠKOLA NOVINARSTVA MEDIA PLAN SARAJEVO

u suradnji sa Visokom školom novinarstva Lille, Francuska

 

objavljuje

 

NATJEÈAJ / KONKURS

za upis na      

 

MEÐUNARODNI SPECIJALISTIÈKI STUDIJ NOVINARSTVA

Štampa / Radio / Televizija / Web novinarstvo

 

( drugi upisni rok )

 

Nastava se odvija u periodu od 16. oktobra/listopada 2006. do 2. februara/veljaèe 2007. godine

svakim radnim danom

od 9:00- 16:00.

 

 

Kandidati izvan Sarajeva mogu konkurirati za stipendiju koja pokriva troškove smještaja i boravka tokom školovanja.

 

 

Konkurs / natjeèaj je otvoren do 15. septembra/rujna 2006.

ON-LINE prijave na www.skolanovinarstva.ba

 

Studirajte NOVINARSTVO BEZ GRANICA!!!

 

Informacije i prijave:

Zehra Bajramoviæ, sekretar VŠN

Tel/fax:  00 387 33 213 205, 213 078

Web adresa: www.skolanovinarstva.ba

E-mail: studij@mediaplan.ba

 

 

objavljuje

 

NATJEÈAJ / KONKURS

za upis na      

 

MEÐUNARODNI SPECIJALISTIÈKI STUDIJ NOVINARSTVA

Štampa / Radio / Televizija / Web novinarstvo

 

( drugi upisni rok )

 

Nastava se odvija u periodu od 16. oktobra/listopada 2006. do 2. februara/veljaèe 2007. godine

svakim radnim danom

od 9:00- 16:00.

 

 

Kandidati izvan Sarajeva mogu konkurirati za stipendiju koja pokriva troškove smještaja i boravka tokom školovanja.

 

 

Konkurs / natjeèaj je otvoren do 15. septembra/rujna 2006.

ON-LINE prijave na www.skolanovinarstva.ba

 

Studirajte NOVINARSTVO BEZ GRANICA!!!

 

Informacije i prijave:

Zehra Bajramoviæ, sekretar VŠN

Tel/fax:  00 387 33 213 205, 213 078

Web adresa: www.skolanovinarstva.ba

E-mail: studij@mediaplan.ba

 

... više ...


IFEX - News from the international freedom of expression community
_________________________________________________________________

ALERT - SERBIA

5 September 2006

ANEM calls for more active government defence of media, after talk show host and guest intimidated
SOURCE: Association of Independent Electronic Media (ANEM)
(ANEM/IFEX) - The following is an ANEM press release:

Active measures in preventing media intimidation, not only declarative decry

BELGRADE, September 5, 2006 - The Association of Independent Electronic Media (ANEM) strenuously protests the recent attack on freedom of expression and media freedom in Serbia, which occurred on Sunday, September 3rd, following the taping of the TV B92 "Impression of the Week" talk show.

Three shots were heard in front of the B92 building when Natasa Kandic, the Humanitarian Law Fund Executive Director and guest of the show, was entering a taxi, accompanied by the host of the show, Olja Beckovic, and Broadcast Agency Council member Professor Svetozar Stojanovic. The police later confirmed that the shots were, in fact, the sounds of exploding firecrackers.

Attacks on journalists and guests of the television shows diametrically oppose the proclaimed goals of  media policy in the country and principles of media independence. The condemnatory reaction of the Serbian government is a step towards the right direction; however, ANEM urges the authorities to take more active measures, governed by the full sense of importance of the freedoms of expression and media for democratic processes in society.

ANEM is also concerned with the fact that, although the attack occurred after the show, where one of the guests was also a member of the Broadcast Agency Council, a regulatory body for broadcasting in Serbia, there was no reaction from the Agency.

ANEM urges the appropriate authorities to take a more active approach to affirming the inviolability of freedom of expression, an approach where they would not merely express messages of regret after such incidents occur, but rather where they would constantly strive to maintain safe working conditions for the media and journalists, and to create an environment in which the pluralism of thought and expression is defended as a core characteristic of a democratic society.

For further information, contact Chairperson Sasa Mirkovic or Coordinator Sibina Golubovic at ANEM, 13a Marsala Birjuzova Street, 11000 Belgrade, Serbia, tel/fax: +381 11 2622 467 / 3286 355, e-mail:
anem@anem.org.yu, Internet: http://www.anem.org.yu

The information contained in this alert is the sole responsibility of ANEM. In citing this material for broadcast or publication, please credit ANEM.
_________________________________________________________________
DISTRIBUTED BY THE INTERNATIONAL FREEDOM OF EXPRESSION
EXCHANGE (IFEX) CLEARING HOUSE
555 Richmond St. West, # 1101, PO Box 407
Toronto, Ontario, Canada M5V 3B1
alerts e-mail:
alerts@ifex.org    general e-mail: ifex@ifex.org
Internet site: http://www.ifex.org/
_________________________________________________________________


--
To unsubscribe from this list visit
http://listmgr.ifex.org/lists/?p=unsubscribe&uid=5861fc139b775ea8f65abd855fae65f3

To update your preferences visit http://listmgr.ifex.org/lists/?p=preferences&uid=5861fc139b775ea8f65abd855fae65f3--
Powered by PHPlist,
www.phplist.com --


... više ...


 

SEEMO Press Release

 

Vienna, 1 September 2006

 

CROATIAN NEWSPAPER COLUMNIST WINS THE DR. ERHARD BUSEK - SEEMO 2006 AWARD FOR BETTER UNDERSTANDING IN SOUTH EAST EUROPE

 

The Vienna-based South East Europe Media Organisation (SEEMO), a network of editors, media executives and leading journalists in South East Europe and an affiliate of the International Press Institute (IPI), is pleased to announce the winner of the Dr. Erhard Busek – SEEMO 2006 Award for Better Understanding in South East Europe.

 

After careful deliberation, the jury has chosen Danko Plevnik, international relations columnist for the Croatian daily newspaper Slobodna Dalmacija from Split, as this year’s winner. Plevnik is also the author of several books analysing media, such as Information is Communication (1986), Towards the Civilisation of Mobile Text (1988) and The Practice of Ethical Journalism (2004). Plevnik has also published a number of books on politics, European Union, and the Balkans, among others. Soon his two new books, The Right to Self-Meaning and The Fortune of Reading will also be available.

 

Plevnik was chosen in the final round from four nominations, namely Danko Plevnik, Veran Matic, Dusan Gajic/Fatos Bytyc and Milos Vasic.

 

A journalist since 1977, Plevnik holds a PhD in Information Science and was chosen for his year long work in the media field in South East Europe. As a guest columnist, he has written for some of the most important newspapers in the former Yugoslavia such as Danas (Zagreb), Delo (Ljubljana), Osloboðenje (Sarajevo), Nin (Belgrade). Moreover, he has also written for a number of distinguished European ones: Frankfurter Rundschau, Wiener Zeitung, and Il Piccolo, as well as professional magazines.

 

He was also an honorary member of the Washington-based National Press Club (1996) and a member of the following organisations: the Executive Committee of the Association of European Journalists (1999-2001) and its Arbitrary Commission (2002-2004), the Executive Committee of the Croatian Journalists’ Association (2001-2003), and the International Communications Forum. He is also a former co-ordinator of the South East Europe Media Organisation (SEEMO) for Croatia. In 1991, he was named Journalist of the Year in Croatia by Slobodna Dalmacija and by the Croatian Journalists’ Association (HND) in 1991 and 1992. He also received the Public Award for Journalism by the Karlovac County in 2001.

 

Sponsored by Dr. Erhard Busek, Special Co-ordinator of the Stability Pact for South Eastern Europe, Coordinator of the Southeast European Cooperative Initiative (SECI), President of the European Forum Alpbach, Chairman of the "Institute for the Danube Region and Central Europe" and former Vice-Chancellor of Austria, the 2,000 Euro award is given annually to a journalist, editor, media executive or person educating journalists in South East Europe, who, through the media, has promoted a climate of better understanding among peoples in the region and worked towards ending minority problems, ethnic divisions, racism, and xenophobia, among others.


In 2002, the jury chose to honour the Croatian journalist Denis Latin with the award. In 2003, it was presented to Kemal Kurspahic, former editor-in-chief of the Sarajevo daily Osloboðenje. Brankica Petkovic, head of the Center for Media Policy at the Peace Institute in Ljubljana, Slovenia, and editor-in-chief of the book versions of Media Watch and Media Watch Journal, was the recipient of last year’s award.

 

This year’s award will be presented on 13 October 2006, in Vienna, Austria. For any further information, please contact Kristina Benkotic, SEEMO Project Coordinator at: info@seemo.org or by phone: +43 1 513 39 40

 

---------------------------------------------------------------------

SEEMO is a regional network of editors, media executives and leading journalists in South East Europe.

 

****

SEEMO - IPI, Spiegelgasse 2/29, 1010 Vienna, Austria, Tel (SEEMO+HELP LINE): +43 1 513 39 40, Tel (SEEMO): +43 1 512 90 11 11, Fax: +43 1 512 90 15, E-mail: info@seemo.org, Web: http://www.seemo.org

 

****

This information is sent to you in compliance with the Austrian Telekommunikationsgesetz (TKG §107). If you do not want to receive further mailings, please send an e-mail with "UNSUBSCRIBE" to: info@seemo.org 

 

 

... više ...


 Jedna slika govori više od tisuæu rijeèi, rijeèi su kojima je dogradonaèelnik Varaždina Ivan Mesek pred brojnim posjetiteljima otvorio izložbu »Hrvatska novinska fotografija 2005« u Vili Oršiæ. U organizaciji Zbora fotoreportera HND-a, Fotokluba »Sloboda-VIS« i Galerijskog centra Varaždin, 120 fotografija 68 autora može se pogledati do 10. rujna.

... više ...


Moglo je završiti i gore. Na neki naèin sam oèekivao ovakvu odluku. Nisam imao razloga vjerovati da æe pobijediti logika i pravda. Odluka je apsurdna. Novinara proglasiti krivim za objavljivanje istinite informacije je atak na slobodu novinarstva, što je nezamislivo u civiliziranoj zemlji zapadne demokracije«, komentar je presude Haaškog suda kolumnista splitske Slobodne Dalmacije Josipa Joviæa kojom je proglašen krivim zbog »ometanja pravde i naloga suda«, uz nalog da u roku 30 dana plati kaznu od 20.000 eura. Joviæ je najavio žalbu te tužbu protiv Republike Hrvatske zbog, kako kaže, nezakonitog pritvaranja.
»Kazna od 20.000 eura za mene je velika. Plaæanjem te kazne kaznio bih svoju obitelj. Radije bih kaznu odležao«, poruèio je Joviæ.
Nezavisni sindikat Slobodna Dalmacija sa žaljenjem je primio vijest o presudi Joviæu i smatra je tužnim epilogom progona novinara zbog obavljanja posla informiranja javnosti o èinjenicama koje za Hrvatsku nisu bile nimalo nezanimljive, priopæio je taj sindikat.
Podsjeæa da je Joviæ krajem 2000. godine, u vrijeme kad je bio glavni urednik Slobodne Dalmacije, u nastavcima objavio svjedoèenje nekad zaštiæenog haaškog svjedoka, a tada veæ hrvatskog predsjednika Stjepana Mesiæa, u postupku protiv generala Tihomira Blaškiæa. Interes javnosti za Mesiæev nastup u Haagu bio je, navode, Joviæev glavni motiv.
»Poštujuæi svaki sud, pa tako i Haaški, pitamo se znaèi li presuda Josipu Joviæu kraj dosegnutih medijskih sloboda u našoj javnosti i koliko uopæe u Hrvatskoj novinar može ostvariti svoju profesiju«, stoji u priopæenju Nezavisnog sindikata SD-a.

... više ...


Sve je upuæivalo da èinjenice i pravna logika neæe pobijediti – kaže nakon presude Haaškog suda kolumnist “Slobodne Dalmacije” Josip Joviæ. Bivši glavni urednik kažnjen je sa 20.000 eura zbog “nepoštovanja suda”.

Suzbijanje kritike
Kazna je to za objavu transkripata svjedoèenja tada još zaštiæenog svjedoka haaškog Tužiteljstva Stjepana Mesiæa protiv T. Blaškiæa. Joviæ ovu presudu ocjenjuje “politièkom”, kao i optužnicu “koja je bila u funkciji eliminiranja kritièkog mišljenja o Sudu i suradnji hrvatske vlade s Carlom del Ponte”.

Smatra da su on i ostali hrvatski novinari koje je tužio Haag bili “dio Akcijskog plana, zbog pozitivnog pristupa temama o Anti Gotovini”. – Uvjeren sam i dalje da se kao novinar uopæe nisam ni smio pojaviti pred Sudom za ratne zloèine, da dužnost novinara nije èuvanje tajni tog suda, a uostalom, novinari i nisu prvi otkrili identitet “zaštiæenog” Mesiæa, tvrdi Joviæ.

Ideologija na djelu
Još ne razmišlja kako æe prikupiti 20.000 eura za kaznu. – Neæu platiti, žalit æu se na presudu, a to odgaða plaæanje kazne – kaže. Napominje da mu je njegova redakcija, “Slobodna Dalmacija”, dosad platila tek troškove puta u Haag. Zasada je još na godišnjem odmoru, ne piše, donedavna redovitu, kolumnu u “Slobodnoj” i kaže da “nije imao pomoæ ni politike, ni države, kao ni strukovnog HND-a, osim mlakog protesta kada su me pritvorili.”

– Sve to potvrðuje da je na djelu ideologija, kao i u sluèaju kolege Margetiæa, “na èije utamnièenje nitko ne reagira, a piše samo Veèernji”, kaže Joviæ. Nezavisni sindikat “Slobodne” pita se pak ne znaèi li ova presuda “kraj medijskih sloboda”.
"" Mesiæ: Zakon se mora poštovati
  – Niti sam zadovoljan niti nezadovoljan presudom. Ali to je poruka svima da moraju poštovati zakone i meðunarodne preuzete obveze – komentirao je pred-sjednik Stjepane Mesiæ presudu Haaškog suda novinaru Slobodne Dalmacije Josipu Joviæu.
"" Luèiæ: Neka Slobodna plati
  – Kazna je za naše prilike previsoka, nadam se da æe to Joviæu platiti njegov poslodavac, Slobodna Dalmacija, kaže predsjednik HND-a Dragutin Luèiæ Luce. – Kad novinara, primjerice, osude zbog klevete, to u praksi plaæa poslodavac – kaže.

 

Autor Davor Ivankoviæ

... više ...


 

 SEEMO CONCERNED ABOUT WORSENING PRESS FREEDOM SITUATION IN SERBIA AND CROATIA

 

Vienna, 30 August 2006The Vienna-based South East Europe Media Organisation (SEEMO), a network of editors, media executives and leading journalists in South East Europe and an affiliate of the International Press Institute (IPI), is deeply concerned about the worsening situation for journalists in Serbia and Croatia.


In Serbia, SEEMO has registered the following attacks and threats against journalists, prison sentences given to journalists, as well as restrictions on the free access to information:

-         On 13 July, Jelena Antic, Ruma correspondent for the daily Dnevnik, was prevented from attending a press conference at the Ruma City Hall by security officers, who were acting on the orders of the President of the Municipality, Srdjan Nikolic.

-         On 25 July, Jahja Fehratovic, editor of the weekly Glas Sandjaka, received anonymous death threats over the phone.

-         At the beginning of August, Slavko Savic, director of the local TV Kursumlija, was given a four-month conditional prison sentence for libel, although the information broadcast by his station was correct.

-         On 13 August, Nikola Rumenic, journalist for the weekly Svet, was physically attacked and injured by two perpetrators in front of the hotel Jugoslavija in Belgrade.

-         On 13 August, Dusanka Novkovic, Pozarevac correspondent for the daily Kurir, received threats over the phone by a priest of the Serbian Orthodox Church, who was dissatisfied with her writing in an article titled, “Priest Has Beaten Up a Priest”.

-         On 17 August, Dragan Zaric, journalist for Radio Stari Milanovac, was physically attacked while moderating a radio show. A masked perpetrator entered the studio and attacked Zaric with a knife.

 

In Croatia, SEEMO has registered the following cases:

-         On 23 June, Ad Van Denderen, a Dutch photographer, was beaten up by five unknown men on a beach near Split while taking photographs. He was seriously injured and had to seek medical treatment in a hospital. Afterwards, he went to a local police station in Split where he was not allowed to file an official complaint.

-         On 12 July, Ladislav Tomicic, a journalist for Novi list daily, received an anonymous letter containing death threats directed at him and his family.

-         In July, Vitomir Peric, Sinj correspondent for Jutarnji list daily and Croatian Radio, was insulted and threatened in a restaurant by Velibor Milosevic, a local politician. Peric had already received anonymous death threats over the phone.

-         On 25 July, Kristina Tesija, a journalist for Nova TV, was verbally and physically attacked by Ivan Dabo, mayor of the town of Novalja, from where the journalist was reporting about water shortages for the evening news.

 

Speaking about these incidents, Oliver Vujovic, SEEMO Secretary General said, “SEEMO strongly condemns these threats and attacks on journalists, as well as all activities which restrict free journalistic work and movement. I am very concerned about the worsening of the working conditions of journalists in Croatia and Serbia, in particular because in many cases it is clear that the pressure was exerted by political representatives. Furthermore, in several cases, the police did not react properly.”

 

Vujovic added, “If both countries would like to become members of the European Union, the local politicians and courts, as well as police, must do everything in their power to provide safe working conditions for journalists.”

 

---------------------------------------------------------------------

SEEMO is a regional network of editors, media executives and leading journalists in South East Europe.

 

****

SEEMO - IPI, Spiegelgasse 2/29, 1010 Vienna, Austria, Tel (SEEMO+HELP LINE): +43 1 513 39 40, Tel (SEEMO): +43 1 512 90 11 11, Fax: +43 1 512 90 15, E-mail: info@seemo.org, Web: http://www.seemo.org

 

****

This information is sent to you in compliance with the Austrian Telekommunikationsgesetz (TKG §107). If you do not want to receive further mailings, please send an e-mail with "UNSUBSCRIBE" to: info@seemo.org 

 

 

 

... više ...


Raspravno vijeæe zakljuèilo je da je optuženi bio svjestan da krši naloge Haškog suda, poruèio je predsjednik prvostupanjskog vijeæa Patrick Lipton Robinson istièuæi da je sucima to bilo presudno da ga proglasi krivim.

Bivši glavni urednik 'Slobodne Dalmacije' Josip Joviæ optužen je za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštiæenog svjedoka Stjepana Mesiæa prije šest godina te zbog toga što je nastavio objavljivati izvatke iz transkripta svjedoèenja koje je svjedok iznio na zatvorenoj sjednici nakon što mu je Meðunarodni sud naložio da prestane.

Sudac Robinson kazao je i da je Joviæ time što se, nakon zabrane daljnjeg objavljivanja transkipata, èak i hvalio da nastavlja objavljivati tajne transkripte iskazao 'krajnji prezir' prema nalogu Haškog suda.

Kao olakotnu okolnost vijeæe je uzelo javno oèitovanje Mesiæa koji je priznao da je bio svjedok u Haagu èime je implicirano da mu zaštita nije potrebna.

Pravila Haškog suda za nepoštivanje suda propisuju kaznu do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura.

Joviæ nije bio prisutan izricanju presude jer je iskoristio pravo koje mu je dalo sudsko vijeæe da se, ukoliko to želi, pismeno odrekne prava da bude prisutan u sudnici.

U srpnju ove godine, u završnim rijeèima, optužba je zatražila da se Joviæ proglasi krivim zbog objave iskaza zaštiæenog svjedoka, dok je obrana pozvala suce da 'ne udovolje optužnici, jer bi time zabranili svim novinarima na svijetu da informiraju javnost'.

Hrvatski predsjednik Mesiæ bio je 1998. zaštiæeni svjedok optužbe protiv bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna Tihomira Blaškiæa, a sud je te zaštitne mjere ukinuo prošle godine. Slobodna Dalmacija je transkripte njegova iskaza objavila u studenom i prosincu 2000. godine, kada je Mesiæ veæ bio predsjednik RH.

Haško je tužiteljstvo optužnicu protiv Joviæa podignulo u rujnu prošle godine.

Haški sud u lipnju ove godine, na prijedlog glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, odbacio je 'u interesu pravde i sudske ekonomiènosti' optužnice protiv hrvatskih izdavaèa i novinara Stjepana Šešelja, Marijana Križiæa i Domagoja Margetiæa, koje se teretilo da su u prosincu 2004. u "Hrvatskom slovu" objavili identitet i iskaz zaštiæenog svjedoka Stjepana Mesiæa sa suðenja Tihomiru Blaškiæu.

U ožujku ove godine Haški je sud glavnog urednika zadarskog tjednika 'Hrvatski list' Ivicu Marijaèiæa i bivšeg èelnika Sigurnosno informativne službe (SIS) Markicu Rebiæa proglasio krivim za nepoštivanje suda i izreklo im novèane od 15.000 eura, zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštiæenog haškog svjedoka.

Radilo se o objavljivanju imena i iskaza tada zaštiæenog svjedoka nizozemskog èasnika UNPROFOR-a Johannesa van Kuijka u 'Hrvatskom listu' 18. studenoga 2004. sa suðenja Tihomiru Blaškiæu.

... više ...


Na netom završenom 12. Sarajevo Film Festivalu žiri je posebnu nagradu za promoviranje ljudskih prava,Human Rights Award, dodijelio dokumentarnom filmu "Vukovar-posljednji rez", èiji je koautor, uz redatelja Janka Baljka iz Srbije, poznati osjeèki novinar Drago Hedl. Film govori o predratnim i ratnim dogaðajima u Vukovaru tijekom 1991. g., a Hedl je bio scenarist i voditelj istraživaèkog tima. Autor je opsadu i pad Vukovara prikazao bez komentara, iskljuèivo kroz obilje dokumentiranog materijala, od kojih je dio snimki premijerno prikazan, te izjave sudionika i svjedoka s obje strane. T. Levak

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO