hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

HND poziva novinare, urednike i predstavnike nakladnika da prionu dogovaranju i pregovaranju te da uskoro donesu statute medija kojima će urediti međusobne odnose te proces imenovanja i razrješenja glavnih urednika.Vladina odluka i prijedlog značajan je ustupak novinskoj industriji koja je doista iznimno ugrožena ekonomskom krizom, vrlo brzim promjenama u medijima i u novinarstvu ali svakako i neodgovornim ponašanjem pojedinih medijskih vlasnika. Upravo zbog toga što Vlada očito želi pomoći novinama, nema valjanog kriterija po kojima bi pomogla samo nekima.

... više ...


Kodeks časti HND-a obvezuje sve one koji pretendiraju zvati se novinarima, neovisno o tomu jesu li ili nisu članovi strukovne udruge. Stoga apeliramo na kolege u "Šibenskom tjedniku" da se vrate načelima profesije, da poštuju novinarsku etiku i dignitet ovog vrijednog i za svako društvo iznimno važnog posla...

... više ...


Dakle, alarmantan ton Vašega maila doista je čudnovat, jer kao što vidite o sukobu interesa zapravo ne brinete Vi nego ja. Što se tiče eventualnih ostalih radnji i postupaka napominjem da ću ih izvršiti u kontaktu s Povjerenstvom, poštujući u cjelosti ulogu i stav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, piše u odgovoru.

... više ...


Ogranak HND-a u Hini, te tamošnja podružnica Sindikata novinara Hrvatske i Radničko vijeće uputili su pismo Upravnom vijeću javne novinske agencije, pozivajući ga da riješi pitanje statusa jedne od svojih članica koja se našla u sukobu interesa i da bezrazložno ne usporava proces oporavka Hine.

... više ...


Moramo istaknuti da uopće ne sumnjamo u dobre namjere predlagača, ali smatramo krajnje neprimjerenom i neprofesionalnom odluku da rad profesionalnih novinara, koji sustavno afirmativno i kritički prate područje obrazovanja u svim medijskim kućama, ocjenjuju predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo poziva policiju i istražne organe da učine sve kako bi pronašli one koji su na ulazu u prostorije Radija Imotski u ponedjeljak ujutro ispisali prijeteći grafit: „Ili budite normalni ili vas neće biti“ sa ustaškim slovom „u“ i križem iznad njega.

... više ...


Zajednički apel udruga Babe, Centra za mirovne studije, Documente, GONG-a, Hrvatskog novinarskog društva i Zbora istraživačkih novinara HND-a.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo traži od glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana da opozove imenovanje glavnog urednika 1. programa HTV-a Željka Rogošića i raspiše ponovljeni natječaj za to glavnouredničko mjesto. U tom zahtjevu potpuno podržavamo priopćenje koje je danas uputila i Elizabeta Gojan, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u

... više ...


Etičnost, lojalnost, kompetentnost – kriteriji su koje je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman često isticao kao ključne za zaposlenike HRT-a u javnim nastupima. No, ono što mediji otkrivaju vezano za karijeru Željka Rogošića , glavnog urednika HTV 1 nije na razini standarda koje je sam postavio. (...) Nažalost, nakon svega, postaje upitna i vjerodostojnost cijelog programa koji on vodi i za koji svojim potpisom odgovara, pa Ogranak HND-a na HTV-u mora od glavnog ravnatelja HRT-a Radmana zatražiti trenutačno ponavljanje Natječaja za glavnog urednika HTV 1, stoji u priopćenju što ga potpisuje predsjednica Ogranka Elizabeta Gojan.

... više ...


Kao moto za obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja 2013. godine, Europska federacija novinara, EFJ, naglašava potrebu da se novinarstvo prizna kao javno dobro u ovom razdoblju oštrih mjera štednje, restrukturiranja medija i besprimjerne komercijalizacije novinarstva.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo iznimno je nezadovoljno nejasnim načinom izbora ravnatelja i glavnih urednika na Hrvatskoj radioteleviziji. Od kandidata za čelna mjesta nisu se na vrijeme tražili programi pa nisu niti jasni kriteriji na osnovu kojih su izabrani čelni ljudi.

... više ...


HND pruža punu potporu kolegi novinaru Saši Driniću koji je u nedjelju održao konferenciju za novinare prosvjedujući zbog toga što mu je gradska uprava Osijeka prije nekoliko tjedana bez obrazloženja prestala slati pozive, najave i obavijesti iz protokola grada Osijeka. To da gradonačelnik i gradska uprava misle kako imaju pravo procjenjivati tko to na za njih „najučinkovitiji i najprofesionalniji način“ izvještava o njihovom radu pokazuje da oni ili uopće ne razumiju što je uloga medija ili – pretvarajući se da to ne razumiju žele novinare i medije navesti na samocenzuru i cenzuru kako se oni ne bi usudili kritizirati njihov rad.

... više ...


Hrvatsko vijeće za medije (HVM), udruga koju su osnovali Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i vodeći nakladnici tiskovnih i elektroničkih medija, radi unapređenja  etike u medijima, u povodu istupa saborske zastupnice Ruže Tomašić u Dnevniku 3 na HTV-u, te istupa člana izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i izvršnog predsjednika GNK Dinama, Zdravka Mamića na televiziji Z1 i Soundset Plavom radiju, zatim reakcije predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, Vladine Službe za odnose s javnošću i smjena urednika i voditeljice Dnevnika 3 HRT-a, Denisa Latina, Ružice Renić i Katje Kušec, smatra potrebnim upozoriti na sljedeće:

... više ...


Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji oštro prosvjeduje zbog smjene urednika i voditeljice TV Dnevnika 3, Denisa Latina, Ružice Renić i  Katje Kušec.

... više ...


U petak 15. ožujka održan je sastanak HND-a - Ogranka Šibensko-kninske županije na kojem se razgovaralo o kaznenom progonu novinara Radio Šibenika Marija Marotija koji je na Općinskom sudu u Šibeniku protiv njega DORH pokrenuo zbog objavljivanja izvještaja o gradskoj vijećnici i pjesnikinji  J. S. (56) koja se prikupljajući novac za privatne izdavačke poslove neovlašteno koristila logom i pečatom Matice hrvatske.

... više ...


Hrvatsko vijeće za medije (HVM), zajednička udruga HND-a i vodećih nakladnika novinskih i elektroničkih medija, a koja  prati kršenja novinarske etike, uputila je danas priopćenje u povodu šovinističkog izljeva govora mržnje što ga je nogometni djelatnik Zdravko Mamić izgovorio u jednoj radijskoj emisiji. Osim osude izjava g. Mamića, u priopćenju se apelira na novinare, voditelje i urednike da se pridržavaju načela Etičkog kodeksa struke koji i od njih zahtijeva promptan odgovor na ovakve izjave i osuđujuću reakciju.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je jučer pismo Predsjedniku Republike Hrvatske, predsjednicima Hrvatskoga sabora i Vlade, te ministru pravosuđa i ministrici kulture zahtijevajući izmjenu Kaznenog zakona koji je 1. siječnja stupio na snagu, u dijelu koji se odnosi na djela protiv časti i ugleda. Sudska praksa već je počela pokazivati loše strane tog dijela Kaznenog zakona. Pojačana zakonska represija sigurno će se negativno odraziti na slobodno novinarstvo a najveći stradalnik bit će – hrvatska javnost, stoji, između ostaloga, u pismu.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja Vladinu najavu sniženja PDV-a na dnevne novine od 1. srpnja sa sadašnjih 10 na pet posto ali želi upozoriti i vlast i novinske izdavače i javnost da ovo ukupno olakšanje medijskoj industriji mora biti praćeno i temeljitim ispunjenjem obveza koje novinski izdavači imaju prema svojim novinarima ali i prema javnosti.

... više ...


A najbitnije je da neodgovoran odnos vlasnika, investitora prema novinarima temeljito ruši dostojanstvo ove naše novinarske profesije i općenito produbljuje nepovjerenje prema medijskim vlasnicima. I zbog toga - iznimno je važno da novinari – koristeći sva legalna sredstva - dobiju novac koji su radeći u 21. stoljeću zaradili.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je pritvorom koji je Općinski kazneni sud u Zagrebu odredio poznatoj novinarki Jasni Babić kako bi osigurao njezin dolazak na sudsku raspravu zbog tužbe koju je protiv nje 2009. godine, zbog navodne klevete, pokrenuo Josip Radeljak. 

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO