hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

I posljednje javno pitanje Upravi: ako se s nama slaže, zašto već dvije godine sustavno vuče poteze koji razaraju jedini hrvatski elektronski javni medij?

... više ...


Zbog najavljene privatizacije Vjesnika te zabrinjavajućih informacija o navodnom investitoru, pozivamo Vas da se Vlada što hitnije očituje o sudbini dnevnog lista Vjesnik, stoji u otvorenom pismu.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) još jednom apelira na novinare i urednike da ne koriste stradanja djece kako bi privukli pažnju publike i pokušali povećati zaradu, te da se prestanu povoditi za primjerima iz svijeta nedostojnima novinarskog poziva. Prenošenje članaka iz stranih medija, kojima kršenje etičkih normi nije nimalo strano, ne oslobađa profesionalne odgovornosti naše novinare i urednike, niti su takvi mediji oni u koje se treba ugledati.

... više ...


Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Vjesniku oštro osuđuje pritisak glavnog urednika Vjesnika u ostavci Brune Lopandića na kolegu novinara Marina Deškovića da otkrije izvor informacija za tekst o  navodnoj umiješanosti bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete u slučaj „Fimi media“.

... više ...


Na adrese redakcija naših kolega iz Večernjeg i Podravskog lista stigla su dva prijeteća i uvredljiva pisma vezano uz članke o prodanim kartama za koncert klape Intrade u koprivničkoj diskoteci Hollywood prošlog vikenda. Pisma su bila anonimna, autor jednog se potpisao s "hrvatski branitelj", a drugog "suborci generala Gotovine", sadržaji su bili vrlo grubi, prijeteći i uvredljivi.

... više ...


Zbor sudskih izvjestitelja i Zbor novinara istraživača Hrvatskog novinarskog društva zabrinuti su zbog izjave glavnog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka koji je u HTV-ovom Dnevniku tražio da se dopusti da mu "sude sudovi, a ne novine i ulica".

... više ...


Vjesnikov ogranak Hrvatskog novinarskog društva i Vjesnikova podružnica Sindikata novinara Hrvatske obraćaju Vam se s molbom da hitno primite predstavnike HND-a i SNH, a vezano uz navodnu odluku Vlade da ugasi dnevni list Vjesnik.

... više ...


Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva okupio je 31. siječnja na okruglom stolu „Kruzing turizam i opasnost po okoliš“ stručnjake za zaštitu mora, znanstvenike, predstavnike nadležnih ministarstava i udruga te novinare. Nakon uvodnog predavanja dr. sc. Hrvoja Carića s Instituta za turizam iz Zagreba, u kojem je predočio rezultate njegove doktorske disertacije, uslijedila je rasprava u kojoj je upozoreno na uništavanje Jadrana kao jednog od najvećih prirodnih okoliša i kapitala Hrvatske. Također, doneseni su sljedeći zaključci, koji su upućeni medijima i nadležnim vlastima.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo apelira da se prekine s nakaradnom praksom prema kojoj političari imaju čak i zakonska pokrića da presuđuju o imenovanju odgovornih ljudi u hrvatskim medijima. Opipljiva posljedica toga je, naime, uništavanje društveno odgovornog novinarstva i gušenje prava na slobodu riječi.
Najnoviji takav slučaj dogodio se  7. veljače, kad je Skupština Radija Novska bez ikakva valjana povoda i obrazloženja smijenila glavnu urednicu i direktoricu, dugogodišnju novinarku Moniku Šporčić Harak.

... više ...


Zbog katastrofalne poslovne i uređivačke politike koja je dovela u pitanje opstanak dnevnog lista Vjesnik, tražimo ostavke predsjednika Uprave Narodnih novina - Press d.o.o. (izdavača lista) Bojana Divjaka i glavnog urednika Vjesnika Brune Lopandića. Ujedno, Vladu RH pozivamo da u Vjesniku postavi krizni menadžment - koji bi snimio financijsko stanje i pripremio list za transformaciju u javno glasilo - te da Saboru predloži donošenje zakona o Vjesniku.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo drži da je odluka Vijeća za elektroničke medije kojom se traži od RTL-Televizije da prevodi srbijanske filmove potpuno apsurdna. Čak i kad bi ta odluka bila donesena na osnovu zakona – a to uopće nije lako dokazati – ona je antikulturna, provincijalna i primitivna.

... više ...


Programsko vijeće HRT-a na sjednici o Programskom usmjerenju za 2012. održanoj 26. siječnja 2012. ugostilo je predstavnike Društva nezavisnih televizijskih producenata kojima je time otvoren prostor da braneći svoje privatne interese javno napadaju zaposlenike Dokumentarnog programa HTV-a. Predstavnici Uprave HRT-a na čelu s Josipom Popovcem pritom nisu branili svoje zaposlenike HRT-a, već su ih javno apostrofirali kao odgovorne.

... više ...


U Novinarskom domu održana je trosatna javna rasprava povodom Apela za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a kojeg su pokrenuli Hrvatsko novinarsko društvo, Kuća ljudskih prava Zagreb, koordinacija za medije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja uz potporu tridesetak organizacija civilnog društva.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo traži od nove Vlade da napusti lošu i neodrživu praksu za javnost zatvorene vlade koju je svojedobno uveo njen bivši predsjednik Ivo Sanader.

... više ...


Izvršni odbor HND-a na HTV-u upozorava javnost i medije na sinoćnje izdanje  talk showa „ In medias  res“ Informativnog  programa Hrvatske televizije.

... više ...


Otvoreno pismo predsjedniku Uprave HRT-a Josipu Popovcu i glavnom uredniku HTV-a Bruni Kovačeviću

Hrvatsko novinarsko društvo traži od Uprave HRT-a i glavnog urednika HTV-a da smjesta povuče optužbe protiv Elizabete Gojan i da je pusti da bez takvih i sličnih pritisaka radi svoj posao. O pritiscima i najavi stegovnih mjera protiv Elizabete Gojan odmah ćemo obavijestiti međunarodne institucije za zaštitu novinarske profesije i novinara.

... više ...


Novinari, urednici i drugi zaposlenici HRT-a, ogranka Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske pri HTV-u, obraćaju se javnosti, Vladi i Saboru RH tražeći smjene cjelokupnog vodstva HRT-a, glavnog urednika Programa HTV-a, urednika IP-a te hitnu izradu novog zakona o HRT-u i medijima.

... više ...


Ogranak HND-a na HTV-u oštro osuđuje nelegalnu i netransprantnu smjenu urednika središnjeg Dnevnika HTV-a Zorana Šprajca i Stipe Alfiera te Šprajcu izricanje mjere Opomene pred otkaz.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upućuje javni poziv splitskom gradonačelniku i novom saborskom zastupniku gospodinu Željku Kerumu da napokon prestane vrijeđati novinare i da poradi na sebi. Ako to ne uspije, nećemo moći učiniti drugo nego zamoliti njegovu novu saborsku šeficu Jadranku Kosor da ga ona pozove na red.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo ozbiljno je zabrinuto zbog medijske hajke koju pojedini osječki lokalni mediji i novinari vode posljednjih dana protiv Drage Hedla, novinara Jutarnjeg lista kojeg je u srijedu u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava odlikovao predsjednik RH Ivo Josipović.

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO