hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

HND je zabrinut i iznenađen viješću da je Vrhovni sud RH ukinuo već pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je bivša pomoćnica glavnog urednika Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić od uprave toga lista dobila protuzakoniti otkaz, te da je predmet vratio na ponovno suđenje.

... više ...


O Ogranka HND-a na HTV-u upozorava Upravu HRT-a da nakon skandalozne emisije „Slika Hrvatske“, emitirane 29. prosinca 2012. i koraka koje (ni)su poduzeli, podsjećaju da su odmah od v.d. ravnateljice HTV-a Mirjane Rakić i glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana  zatražili ispitivanje odgovornosti svih u hijerarhiji HTV-a koji su doveli do tog teškog propusta, dakle i do v.d. glavnog urednika HTV-a koji  mora znati što se u programu emitira, jer je po svojoj funkciji ali i zakonski za njega odgovoran

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvo policije i sve njihove policijske uprave na obvezu poštivanja smjernica za odnose s javnošću što su ih sami donijeli. Prema njima novinare se službenim sms-om obavještava o “crnim” događajima, kako bi putem svojih medija pravovremeno izvijestili javnost

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od svih odgovornih institucija temeljitu istragu o tajnom praćenju novinara u vrijeme predizborne kampanje u jesen 2011. godine i primjerno kažnjavanje svih krivaca ako se pokaže da su kršili zakon.

... više ...


Da ste se samo malo potrudili doznali biste od Policije  kao u potpunosti negiram ovaj slučaj. G. Popović je naveo i četvoricu svjedoka i svi su izjavili da incidenta nije niti bilo!!! Ja svjedoke nisam niti navodio je bi od 15-ak nazočnih netko valjda vidio fizički i „brutalni“ napad.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo duboko je zabrinuto zbog fizičkog napada i prijetnje smrću upućene njegovom članu Željku Popoviću, vlasniku, uredniku i novinaru internetskog portala SlobodnaLika.com.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo očekuje i zahtijeva da nakon najave smjene dosadašnjeg savjetnika ministrice kulture Milana F. Živkovića ne prestane rad na medijskoj strategiji i medijskim zakonima koji su nužni da potaknu kvalitetnije novinarstvo u Hrvatskoj čije su današnje glavne odrednice nastavak tabloidizacije, trivijalizacije i sve veća dominacija zabavnog novinarstva. Hrvatskoj medijskoj sceni trebaju takve zakonske promjene koje bi te trendove zaustavile i preokrenule.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje objavu fotografija koje vrijeđaju dostojanstvo poginulih u jutrošnjoj nesreći u 8,30 sati u Zagrebu i apelira na medije da takve neetične fotografije povuku sa svojih portala i da ih tiskani mediji i televizije ne objavljuju.

... više ...


Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) poziva suce i ostale pravosudne djelatnike da novinarima omoguće normalno praćenje suđenja otvorenih za javnost.

... više ...


Većini novinara ponuđeno je da se prijave na Zavod za zapošljavanje i da nastave raditi za novine po neto cijeni honorara od 1500 kuna mjesečno. Vlasnici Business media grupe izigravanjem zakona žele prevariti brojne novinare koji su za njih radili a kojima su ostali dužni po četiri do pet neisplaćenih plaća.

... više ...


Problemi karakteristični za cjelinu medijskog polja možda su i najviše izraženi upravo u tiskanim medijima koji su bez izuzetka u privatnom vlasništvu. Naklade i prihodi od oglašavanja se smanjuju, brojevi stranica stanjuju; ne nestaju samo profesijski standardi, teme, žanrovi i rubrike, nego i cijele novine, kao i stotine radnih mjesta s njima. Nekad poštovano zanimanje zamijenio je sve veći radni teret, stres i strah za ionako nesiguran honorar i sve nižu plaću.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo oštro se protivi gašenju još jednog dopisništva Slobodne Dalmacije. Poslije prestanka rada dubrovačkog i šibenskog dopisništva tog lista, gasi se i dopisništvo Slobodne Dalmacije u Zagrebu. Sedmero novinara zagrebačkog dopisništva u idućih pet mjeseci pregovarat će s upravom o otkaznima i otpremninama, dok će ostalih sedmero moći potpisati ugovore s tvrtkom unutar EPH koja je izdavač Jutarnjeg lista. Iz toga se može zaključiti kako još uvijek postoji potreba za dopisnicima iz Zagreba, zbog čega dodatno zabrinjava potez uprave Slobodne Dalmacije. 

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske žestoko se protive nastavku agonije Hrvatskog radija Karlovac čiji novinari i drugi radnici već četvrti mjesec ne dobivaju plaću, a prije nekoliko dana su im isključeni telefoni i internet. U takvim uvjetima novinari ne mogu normalno raditi pa posljednjih dana ne ažuriraju ni internetsku stranicu Radija.
 


... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje napad suca Željka Širića na novinarku Indexa Deu Redžić na utakmici Hrvatske i Walesa u utorak u Osijeku

... više ...


Pozivamo vlasnike i nakladnike medija da kad donose poslovne odluke ne gledaju na novinare isključivo kao neželjeni trošak poslovanja. S debelo podcijenjenim novinarskim radom nema slobodnog i nezavisnog novinarstva niti kvalitetnog novinskog proizvoda s kojim se na tržištu dugoročno može ostvarivati profit. Pozivamo i vlast da nakladnicima i novinarima pomogne prebroditi ovu ekonomsku krizu...

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležni Županijski sud u Dubrovniku da pusti iz pritvora tursku novinarku Vicdan Őzerdem dok se ne okonča postupak koji se na zahtjev turskih vlasti vodi za njezino izručenje. Naša kolegica, gospođa Őzerdem, inače ima politički azil u Njemačkoj i mi očekujemo da će biti odbijen zahtjev turskih vlasti tako da Vicdan Őzerdem može otputovati u Njemačku gdje živi.

... više ...


Poštovani,
u ponedjeljak ujutro u dubrovačkom dopisništvo "Slobodne Dalmacije" s našim novinarima razgovarali su Krunoslav Kljaković, glavni urednik, Robert Žaja, zamjenik glavnog urednika i Ana Kušeta, izvršna direktorica te su ih upoznali s namjerom poslodavca da se ukine navedeno dopisništvo. Izjasnili su se kako će dvoje novinara prijeći u "Dubrovački vjesnik" koji će ubuduće servisirati "Slobodnu Dalmaciju" tekstovima dok bi: Kate Šutalo Cvjetković, Paulina Peko Šalja, Olivija Gustin Čuljak i Anet Franić trebale dobiti otkaz

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske traže od Uprave Večernjeg lista da odmah povuku iskazanu namjeru o otkazima za 17 stalno zaposlenih i jednog RPO honorarnog novinara Styrijinog tjednika Forum koji je ugašen posljednjim brojem tiskanim 3. kolovoza

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je nepravomoćnom uvjetnom zatvorskom kaznom koju je Općinski sud u Zadru dosudio Hrvoju Bajlu, vlasniku, uredniku i novinaru portala Zdnews. Novinar Bajlo osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine zbog navodnih prijetnji Franku Paviću, glavnom uredniku konkurentskog portala Znet.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje ponašanje zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji je Hrvoju Bajlu, vlasniku ZDNews portala, poslao nekoliko uvredljivih sms-poruka

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO