hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva zabrinut je zbog posljednjeg napada na novinarku "Zadarskog lista" Suzanu Bandić od strane Arijane Barabe s portala "Z Net". Kodeks časti propisuje kolegijalan odnos među novinarima i profesionalnu solidarnost na što je i Vijeće časti HND-a već nekoliko puta pozvalo sve novinare, pa to i Zbor sudskih izvjestitelja još jednom čini.

... više ...


Izjava Dijane Čuljak, ponovno objavljena u petak, 14.listopada 2011. u "Jutarnjem listu", potvrđuje ono na što je Ogranak HND-a na HTV-u, naravno i njegov Izvršni odbor, godinama upozoravao Upravu HRT-a te javnost RH, a to je očiti sukob interesa stalne zaposlenice javne televizije.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja još jednom upozoravaju da će se svim dopuštenim sredstvima suprotstaviti svakom obliku državne represije prema novinarima i medijima kojim bi se željelo spriječiti i/ili kazniti medijsko iznošenje nekih podataka iz iskaza i svjedočenja bitnih za javnost.

... više ...


Na posljednjoj sjednici splitskog gradskog vijeća svjedočili smo besramnom vrijeđanju splitskih novinara Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, koji su nazvani „psihijatrijskim slučajevima“ i „liječenim drogašima“. Na žalost, na te uvrede koje su izrekli vijećnici HČSP-a i HGS-a Luka Podrug i Zoran Jeramaz reagirao je samo jedan vijećnik.

... više ...


S obzirom na dugogodišnje iskustvo kada su mediji objavljivali različite afere ali se istražni i pravosudni organi tim aferama nisu bavili, javnost i građani s dobrim razlogom sumnjaju da će se i ovog puta nešto zataškati, ili da će u najmanju ruku pravda i ovog puta biti selektivna. Medijske objave jedino su jamstvo da tome ne bude tako.

... više ...


ZAGREB - Općinski sud u Virovitici započet će u srijedu, 14. rujna 2011. godine u 13 sati, suđenje u kojemu saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić traži sto tisuća kuna i zakonsku kaznu zbog klevete za virovitičkoga novinara Gorana Gazdeka.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja upozoravaju da su se stupanjem na punu snagu novog Zakona o kaznenom postupku (1. rujna ove godine) pojavili brojni problemi za novinare koji prate rad policije, državnog odvjetništva i sudova, čime je javnost zakinuta za pravodobne informacije.

... više ...


Pismo predsjednika Europske federacije novinara, g. Arnea Koeniga, upućeno predsjednici Vlade RH, gđi Jadranki Kosor, i ministru kulture, g. Jasenu Mesiću. G. Koenig izražava veliku zabrinutost za medijske i novinarske slobode, a time i za demokratske procese u Hrvatskoj. Prije svega zbog, čini se, „politički motivirane“ odluke o zabrani prijenosa koncesije koja prijeti gašenju Radija 101, te zbog „potpuno neopravdanog“ otkaza novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom.

http://www.hnd.hr/uploads/croatia-radio101and.doc

... više ...


Riječ je o nezakonitom postupku, klasičnom slučaju cenzorskog nasilja nad drukčijim mišljenjem i zastrašivanju svih drugih novinara u Glasu Istre cenzurom i autocenzurom. Štoviše, to može biti shvaćeno i kao opća poruka upozorenja novinarskih poslodavaca svim novinarima u Hrvatskoj da paze što rade da se ne zamjere gazdama.

... više ...


Jučerašnja odluka Vijeća za elektroničke medije da ne odobri prijenos koncesije zagrebačkom Radiju 101 dovodi ovaj kultni radio pred prag likvidacije, a dvadeset i troje zaposlenih novinara koji su posljednjih šest mjeseci radili za minimalnu plaću (a prethodni višemjesečni rad im nije plaćen) u potpuno neizvjesnu situaciju.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je neviđenim rasističkim medijskim napadom  lista „Makarsko primorje“ protiv gostiju iz Bosne i Hercegovine. List je na naslovnici objavio golemi naslov „Gosti koji su višak“ uz pojašnjenje „vikendom tisuće posjetitelja iz BiH preplave naše plaže“.

... više ...


HND, Europska federacija novinara (EFJ) i Medijska organizacija za jugoistočnu Europu (SEEMO) uputili su danas pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku u kojem izražavaju zabrinutost zbog činjenice da niti tri godine poslije brutalnog napada na novinara Dušana Miljuša policija nije uspjela naći napadače niti one koji su napad naručili.

http://www.hnd.hr/uploads/dusan_Miljus14072011.pdf

... više ...


Zajedničko priopćenje Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske

U Glasu Istre ponovo vrije nakon što je poslodavac zaprijetio otkazom novinarki i sindikalnoj povjerenici Podružnice SNH Maši Jerin, te njezinu kolegi Zoranu Angeleskom. Tražeći dlaku u jajetu - a radi odmazde zbog prošlogodišnjeg opravdanog štrajka novinara u Glasu Istre - poslodavac je navedenim novinarima zaprijetio otkazom ugovora o radu

... više ...


Sudeći po najavama, dugogodišnja, štoviše-desetljećima stara tradicija postojanja dopisništva jednog od najtiražnijih dnevnih listova u zemlji, Večernjeg lista u Šibeniku, gasi se. Dugogodišnji renomirani novinar te kuće, koji je upravo na traženje matične redakcije došao raditi u Šibenik, Goran Šimac, dobit će otkaz, u sedamnaestoj godini radnog staža kojega je i započeo u Večernjem listu. Šef Dopisništva VL bio je od 1998. godine

... više ...


Kad jedan od najviših dužnosnika Hrvatske vojske, makar bio i pijan, prijeti da će ubiti novinara, onda je to veliki skandal koji ne smije biti prešućen nego okolnosti tog slučaju moraju biti javno obznanjene, do kraja istražene i sankcionirane, stoji u priopćenju HND-a.

... više ...


U Đakićevoj tužbi zapravo se radi o pritisku HDZ-a, a posredno čak i premijerke Jadranke Kosor, kako bi se u predizborno vrijeme pokušalo napokon 'disciplinirati' Aleksandra Stankovića. Tužbe istaknutih političara vladajuće stranke protiv novinara uvijek su bile jasan znak mrzovolje vladajućih na medijske i novinarske slobode.

... više ...


U prilogu je potpisani tekst podrške devetnaest saborskih izvjestitelja novinarki Aniti Malenici kojoj je Uprava Večernjeg lista najavila otkaz Ugovora o radu

hnd.hr/uploads/Anita_Malenica_podrska_saborskih_izvjestitelja.jpgSaborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije raspravljat će na sjednici u četvrtak, 7. srpnja, o Vladinom prijedlogu novih članova Upravnog vijeća Hine, kojim se krši jedno od temeljnih prava radnika iz Zakona o radu, a to je pravo radnika na sudjelovanje u odlučivanju, stoji u pismu što su ga javnosti, i na znanje predsjednicima RH, Sabora, Vlade i na druge nadležne adrese, uputili Radničko vijeće Hine i Sindikat novinara Hrvatske-Podružnica Hina.

... više ...


Priopćenje Hrvatskog novinarskog društva Istarske županije

Potaknuti najnovijim najavama o otpuštanju 14 novinara i urednika Večernjeg lista, istarski ogranak Hrvatskog novinarskog društva želi upozoriti javnost i nadležne institucije na sramotnu činjenicu da na području cijele Istarske županije ubrzo neće više egzistirati niti jedno dopisništvo nacionalnih tiskanih medija.

... više ...


Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo pozivaju Upravu Večernjeg lista da odustane od namjeravanog otkazivanja ugovora o radu za četrnaestero novinara i lektora jer za to nema valjanog razloga niti pravnog uporišta. Ne može se, naime, govoriti o poslovno uvjetovanim otkazima, niti o tehnološkom višku, u situaciji kad poslodavac za isti posao, novinarski i lektorski, koristi usluge brojnih suradnika sa strane.

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO