hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da su Državno odvjetništvo i policija pozvani hitno istražiti sumnje o korupciji i navodnoj prodaji programskog prostora na Hrvatskoj televiziji, od koje korist ostvaruju pojedine PR agencije i neki zaposlenici HTV-a.

... više ...


Slijedom informacije o odlasku s HTV-a novinara-urednika Mislava Bage, Izvršni odbor Ogranka HND-a pri HTV-u u svom reagiranju izražava golemu zabrinutost za stanje aktualnih odnosa i programsku perspektivu HTV-a te traži odgovore od vodstva kuće, a također i Vijeća HRT-a, što je učinjeno i što se čini da se zaustavi profesionalna i programska erozija.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo prosvjeduje protiv cjelokupnog postupka kojim je policija ugrozila pravo na slobodu izražavanja na Facebooku pa je zbog fotomontaže predsjednika Vlade Ive Sanadera u nacističkoj uniformi te zbog lijepljenja plakata koji zovu na prijavljene prosvjede privela i ispitivala nekoliko mladića.

... više ...


Šokirani smo i zgroženi novom prijetnjom smrću koju je u četvrtak poslijepodne dobio naš kolega Drago Hedl, komentator Jutarnjeg lista.

... više ...


Šokirani smo i zgroženi novom prijetnjom smrću koju je u četvrtak poslijepodne dobio naš kolega Drago Hedl, komentator Jutarnjeg lista.

... više ...


49. redovna skupština HND-a i Dani hrvatskoga novinarstva održat će se u Opatiji 28. i 29. studenoga 2008. u hotelu Imperial

... više ...


Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva na sjednici održanoj 10. studenoga 2008. godine donosi Odluku o sazivu.

... više ...


Tema: Sloboda medija na udaru kapitala, kriminala i korupcije

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) s najvećom zabrinutošću prati razvoj događaja nakon pronalaska naprave ispod automobila novinara Hrvoja Appelta, smatrajući da je riječ o najnovijoj prijetnji upućenoj novinarima, bez obzira na to što je policija očevidom utvrdila da nije bila riječ o bombi.

... više ...


18.11.2008.
Statut medija

Statut medija

Izvod iz Zakona o medijima

... više ...


U trogirskom hotelu Medena u sklopu prvih dana elektroničkih medija, Hrvatska udruga radija i novina te Nacionalna udruga televizija održali su svečanu sjednicu nakon koje su podijeljene i nagrade za najveća dostignuća, ali i za dugogodišnji rad u pojedinim granama.

... više ...


Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) i Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) potpisali su u srijedu ugovor o poslovnoj suradnji u ostvarivanju i zaštiti novinarskih autorskih prava, doznajemo u HDS-u.

... više ...


Kao što je dobro poznato niti jedna od većih hrvatskih redakcija nema usvojen statut medija a to je zakonska obveza već nekoliko godina, točnije od proljeća 2004. godine...

... više ...


"Nemam vam što dodati, sve piše u tom tekstu. Ne znam što æe biti s ljudima", kratko nam je rekao Viktor Ivanèiæ, odgovorni urednik Feral Tribunea, oèito razoèaran pregovorima s vlasnikom EPH Ninom Paviæem. "Do njih se jednostavno nije moglo doæi. Nisu nam se javili ni sada kada smo objavili da gasimo list", kaže Ivanèiæ. Na kraju spomenutog teksta kaže se da æe redakcija Ferala uèiniti sve da što prije iznova pokrene list. Feralovci su ogorèeni na oglašivaèe koji su sustavno zaobilazili taj tjednik, što ga je dovelo na rub propasti. Nezadovoljni su i Hrvatskim novinarskim društvom koje je takvu marketinšku politiku kritiziralo tek uopæenim frazama da "oglašivaèi sve više utjeèu na ureðivaèke politike", a veæini preostalih novina zamjeraju što više nisu generatori kritièke misli. "Samo u posljednjih mjesec dana Feral je objavio pet prièa koje su bile zabranjene u redakcijama vodeæih dnevnih listova", kaže se u tekstu te dodaje da bi list danas cjelokupnu ureðivaèku politiku mogao temeljiti na cenzuriranim èlancima s medijske scene. Svjetlo na kraju tunela ukazalo se kada je interes za Feral pokazao EPH koji je redakciji trebao dati kredit i odgodu plaæanja tiska u Slobodnoj Dalmaciji koja je trebala biti pretvorena u vlasnièki udio EPH. U ljeto 2007. potpisan je predugovor, nakon èega su svi nadležni iz EPH uspješno izbjegavali svaki pokušaj da feralovci s njima stupe u kontakt. Feralovci zakljuèuju da je do jednostranog prekida pregovora došlo zbog inzistiranja na ureðivaèkoj autonomiji.

... više ...


 

 

 Predavanje: Istraživaèko novinarstvo i organizirani kriminal

 

Jedan od najboljih europskih istraživaèkih novinara Paul Cristian Radu iz Rumunjske održat æe u ponedjeljak, 23. 6. 2008. predavanje na Fakultetu politièkih znanosti u Zagrebu na temu:

 

"Kako pratiti novac preko granica – meðunarodni istraživaèki projekti“

 

Predavanje æe poèeti u 13 sati, u dvorani A, Lepušiæeva 6.


Predavanje æe biti na engleskom jeziku.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

 

Radu æe govoriti o sljedeæim temama:

·         Alati za prekograniène projekte istraživaèkog novinarstva i istraživaèke mreže;

·         Otkrivanje meðunarodnih grupa organiziranog kriminala uz pomoæ podataka o kompanijama;

·         Podnošenje zahtjeva za informacije u razlièitim zemljama po zakonu o slobodi pristupa informacijama;

·         Softveri koji služe kao alat za komunikaciju i suradnju novinara na prekograniènim istraživanjima;

·         Nalaženje novca za istraživaèke projekte.

Oslanjat æe se na primjere iz svog iskustva u radu s novinarima na Balkanu, u Indoneziji, Poljskoj, Gruziji, Azerbejdžanu, Velikoj Britaniji, SAD-u, Nepalu, itd...

 

Radu æe govoriti i o korupciji u medijima, pritisku na medije zasipanjem tužbama za klevetu, kao i o alternativama tradicionalnim istraživaèkim medijima.

Njegova specijalnost su prekogranièni istraživaèki projekti i istraživanje kompanija.

 

Paul Cristian Radu radi preko Rumunjskog centra za istraživaèko novinarstvo (RCIJ), organizaciju èiji je suosnivaè. Èlan je Meðunarodnog konzorcija istraživaèkih novinara (International Consortium of Investigative Journalists).

 

U posljednjih nekoliko godina Radu je istraživao trgovinu ljudima na Balkanu, veze raznih grupa organiziranog kriminala, kao i rudarski i energetski sektor u Rumunjskoj.

 

Teme njegovih istraživanja po svijetu su raznorodne – od kokainskih laboratorija u prašumama Kolumbije preko organiziranog kriminala u vezi s trgovinom nafte do CIA-inog tajnog programa prijevoza zatvorenika.

 

Više od godinu dana Center for Public Integrity je preko svog Meðunarodnog konzorcija istraživaèkih novinara (ICIJ) istraživao utjecaj stranog lobiranja i terorizma na vojnu obuku u SAD i politike pomoæi nakon 11. rujna. Radu je bio u timu koji je radio ovo istraživanje koje je dobilo nekoliko nagrada, ukljuèujuæi nedavno dodijeljenu nagradu amerièkog udruženja Istraživaèki novinari i urednici (IRE) u online kategoriji.   

 

Politika Nafte“ je još jedan nagraðeni projekt raðen za Center for Public Integrity u èijem je timu bio Radu. On je istraživao organizirani kriminal u trgovini naftom.

 

Bio je koordinator prekograniènog istraživaèkog projekta koji je dobio novinarsku nagradu Global Shining Light za 2007. godinu. Nagraðeni projekt „Power Brokers“ (www.reportingproject.net) je opsežno istraživanje energetske krize koja je uzrokovala nestanke struje u zemljama jugoistoène Europe. Serijom istraživaèkih prièa otkriveni su sumnjivi poslovi u energetskom sektoru koji donose ogromne profite trgovcima strujom, ali rezultiraju nevjerojatnim cijenama koje osiromašeni graðani ne mogu podnijeti.

 

Od linja do prosinca 2001. Radu je kao dobitnik stipendije „Alfred Friendly“ radio sa timom za istraživaèke projekte dnevnog lista „San Antonio Express-News“ u državi Teksas, SAD. Godine 2002. je, kao dobitnik stipendije „Milena Jesenska“, na Institutu za humanistièke nauke u Beèu istraživao meðunarodne grupe organiziranog kriminala.

 

Dobio je nagradu Knight International Press Fellowship Award za 2004. godinu.

 

Radu je trenutno Knight International fellow, trener istraživaèkog novinarstva i koordinator istraživaèkih projekata širom središnje i istoène Europe i u jugoistoènoj Aziji.

 

http://www.crji.org/

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Organizator predavanja je Medijski trening centar na Fakultetu za medije i komunikacije (FMK) Univerziteta Singidunum iz Beograda.

Medijski trening centar osnovali su FMK, Centar za istraživaèko novinarstvo (CIN) Beograd i Centar za istraživaèko novinarstvo (CIN) Zagreb.

... više ...


Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert primio je danas šesteroèlano izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva koje ga je u jednosatnom razgovoru izvijestilo o napadu na novinara Duška Miljuša i o brojnim prijetnjama koje primaju novinari u posljednje vrijeme. Fizièki napadi na novinare, prijetnje i pritisci najgrublji su oblici ugrožavanja slobode medija, reèeno je na sastanku.

Predstavnici HND-a izvijestili su Vincenta Degerta i o potrebi izmjene pojedinih medijskih zakona te o problemima s kojima se HND suoèava pri kandidiranju svojih predstavnika za vanjske èlanove saborskih tijela.

 

 

Zdenko Duka, predsjednik

... više ...


MOSKVA - Ruski tužitelji optužili su u srijedu trojicu muškaraca zbog ubojstva žestoke kritièarke Kremlja, novinarke Ane Politkovskaje 2006. godine. Napadaèi su ubili Politkovskaju u kolovozu 2006. godine pred ulazom u zgradu u kojoj je stanovala što je šokiralo Zapad, no u Rusiji jedva da je izazvalo reakcije, osim u uskom krugu intelektualaca koji su èitali njezine èlanke.
»Tri osobe optužene su zbog ubojstva novinarke«, objavio je ured ruskog glavnog tužitelja. Rijeè je o Sergeju Hadžikurbanovu, Оabrailu Mahmudovu i Ibrahimu Makhmudovu. Oštra kritièarka politike Kremlja, Politkovskaja je bila poznata na Zapadu po zauzimanju za ljudska prava u Èeèeniji gdje su se ruske snage od 1994. godine vodile dva rata protiv tamošnjih pobunjenika. [Reuters/Hina]

... više ...


Politkovskaya: IFJ Welcomes Charges but Asks Who Ordered the Killing

The International Federation of Journalists (IFJ) today welcomed news that three men have been charged in the killing of Russian journalist Anna Politkovskaya but said that those who ordered the killing must also face charges.

"We welcome the fact that there is justice on the way but in order for justice to be fully delivered those who ordered killing must be held accountable," said IFJ General Secretary Aidan White.

Russian investigators today charged Sergei Khadzhikurbanov, Dzhabrail and Ibragim Makhmudov with Politkovskaya's murder. The suspected gunman, Rustam Makhmudov, remains at large, according to reports. Another man, former secret service officer Pavel Ryaguzov, was charged with abuse of power and extortion in connection with the inquiry but the committee said the charges relate to other crimes.

Politkovskaya, an internationally renowned Kremlin critic who regularly exposed human rights abuses by Russian forces in Chechnya, was shot in the entrance to her block of flats on 7th October 2006. Her assassination sparked protests and demonstrations around the world in sympathy for her family and demanding justice.

Politkovskaya's murder brought international attention to the danger that journalists face in Russia. She was one of four media workers killed in Russia in 2006. Around 255 journalists and media staff have been killed in Russia since 1993. Many of these deaths have been explained, but while President Vladimir Putin was in power around 20 killings of journalists have taken place and none of them have been satisfactorily resolved.

For more information contact the IFJ at +32 2 235 2207

The IFJ represents over 600,000 journalists in 122 countries worldwide

 

... više ...


18.06.2008.
BIJELA KNJIGA

Riječ je o nepotpunom Izvješću HND-a i Zbora istraživačkih novinara HND-a o napadima na novinare pod radnim nazivom „Bijela knjiga“. Nacrt Izvješća koje je i dalje u izradi obuhvaća različite oblike prijetnji  novinarima ili članovima njihove obitelji do slučajeva fizičkih napada , premlaćivanja pa sve do pokušaja ubojstva istraživačkog novinara Dušana Miljuša. Upravo je napad na kolegu Miljuša povod sastavljanja Nacrta ovoga izvješća za razdoblje od 1992. do 2008.

... više ...


EFJ Annual Meeting

Berlin, 13-15 June 2008

 

Resolutions

 

A)               EFJ Rules

Adopted Rules to be sent out in due time

 

B)                Union Rights and Collective Agreements

 

1.         Social Security in Greece and strike breaking

            Journalists’ Union of the Athens Daily Newspapers

 

The Annual Meeting of the EFJ meeting in Berlin on 13-15 June, 2008

 

Supporting the Greek journalists’ fight against the implementation of the new law on social security, which aims to dismantle the social security system by removing independent and autonomous journalists’ social security organisations. 

 

Denouncing employer actions that undermine this struggle and which breach the constitutional right to strike.

 

Condemning owners of the Broadcasting Station SKAI TV and Cypriot subscription channel LUMIER for strike-breaking. In particular, SKAI TV for broadcasting during the strike period BBC news translated into Greek and LUMIER for broadcasting football matches with live coverage by commentator from another country (Cyprus).

 

INSTRUCTS the Steering Committee to call upon the BBC, Deutsche Welle and Voice of America not to allow their programmes to be used to fill gaps in programming when Greek journalists are on strike;   and to include a relevant provision in their commercial agreements with Greek Broadcasting Stations.

 

 

2.         No Social Partnership in German and Italian part of Switzerland

             comedia and impressum, Switzerland

 

Noting that almost four years ago the newspaper and magazine publishers from the German speaking and Italian speaking parts of Switzerland cancelled the collective agreement (»Gesamtarbeitsvertrag«) for the journalists and the technical staff of the newsroom.  All attempts from the media union  comedia and the journalists association impressum for a new contract were refused by the publishers’ association. So far not even negotiations between the Social Partners were possible.

 

Recognising that only thanks to the improved economical conditions there has not been a big reduction in salaries, however the real salaries of the majority of journalists are stagnating or decreasing.  In case of worsening economical conditions the salaries will be increasingly under pressure and the difference between the salaries of well paid journalists  and low paid journalists will widen.

 

Confirming the statements from the media union comedia and the association impressum the current situation has in particular in the following areas a negative effect: The trainees, the freelances and persons in crisis situations and persons with family obligations suffer without contracts.  Furthermore, the whole profession is harmed, when the journalists cannot even rely on a relative secure collective agreement.

 

Recognising that after several years of the „cold war“ between the Social Partners, since 2007 the publishers are ready to discuss specific problems with the journalists organisations.  However, the publishers’ association continues to refuse any binding rule, and continues to say that in principle it would not negotiate any collective agreement.

The Swiss legal system is based on the principle of minimum general working conditions, which are adapted by the Social Partners to the specific sector.

 

DECLARES its solidarity with the Swiss colleagues;

 

INSTRUCTS the Steering Committee to:

·        Protest against the attitude of the „Association of the Swiss press“, which is not worthy of a modern democracy under the rule of law.

·        Send a delegation to Switzerland to ask the Swiss Publishers’ Association to accept the basic right to negotiate collective agreements and to start serious negotiations with the Social Partners.

 

 

3.         Outsourcing

            NUJ, Great Britain and Ireland

 

The Annual Meeting of the EFJ meeting in Berlin on 13-15 June, 2008

 

Noting that some employers have outsourced media work, particularly to countries with low-wage economies, as a key part of their strategy to reduce costs, with a consequent impact on the job security and working conditions of media workers.

 

Noting that the areas of work being sourced out are diverse and include IT and software development but also some journalistic functions.

 

Noting that in the UK recent research has forecast that 100,000 jobs will relocate to India by 2008 and that the response of the British trade union movement not to react to employer initiatives to relocate work overseas with arguments that could be misconstrued as ‘British jobs for British workers’. Instead trade unions concentrated on protecting members at home and ensuring compliance with decent labour standards abroad.

 

Welcoming the positive dialogue between the EFJ affiliate, the NUJ UK and Ireland, and the three affiliates of the IFJ in India which resulted in a joint declaration including the following principles that:

 

·      whenever work is off shored, union recognition and minimum ILO employment standards should apply,

·      the unions set up structures to exchange information, and to monitor transfer of work including an annual review,

·      satisfactory undertakings should be sought from the employers to maintain the highest journalistic standards,

·      journalists on transferred work should enjoy the same ethical standards that protect journalists’ rights in the UK,

·      work transfers resulting in the replacement of employed status jobs with a casualised workforce is opposed and best practice health and safety should apply.

 

Believing that, with the emergence of a global labour market, a global trade union organising strategy is required.

 

URGES the Steering Committee to work with the IFJ and the Global Union Federations to ensure compliance with ILO core labour standards, including the conventions on the right to organise and on collective bargaining throughout company supply chains.

 

CALLS ON the Steering Committee to undertake a detailed study of the current position as well as the implications for jobs for journalists and to report to next year’s Annual Meeting.

 

 

4.         Precarity in journalism

            FNSI, Italy

 

The Annual Meeting of the EFJ meeting in Berlin on 13-15 June, 2008

 

Noting the increasing number of journalists working in precarious conditions, be it part time or freelance;

 

Stressing that quality information will only be provided if employers provide a high level of editorial professionalism and decent conditions of journalistic work regulated through collective agreements.

 

Confirming that journalists in temporary work or on short term contracts must receive the same level of economic and social conditions as their colleagues working as fulltime employed staff. Such minimum conditions should be set out in precise terms in collective agreements at national and at company level.

 

Urging that freelance journalists should be included in collective agreements and should receive the same conditions, including remuneration, social benefits and insurance in case of accident or in case of conflict with the employer, as employed journalists.

 

 

5.         Recognition of the status of journalists of employees in new media

            SNJ-CGT, France

 

The Annual Meeting of the EFJ meeting in Berlin from 13 to 15 June 2008

 

Noting that changing technologies are driving the development of new media across the world.

 

Noting that these “new media” are often not covered by the same professional standards of production or legislation as press publishers or broadcasters.

 

Noting that these newcomers employ staff to do what is effectively journalistic work without proper recognition of their professional status.

 

Noting that many written or broadcast media have contracts with these media for providing content in violation of the authors’ rights of journalists.

 

Considering that quality journalism depends upon a high level of social and legal protection.

 

INSTRUCTS the EFJ Steering Committee and its Labour Rights Expert Group to draft a report on this issue and to bring it to the attention of the European Commission.

 

ASKS the EFJ Steering Committee to raise awareness among the member unions on the need to recognise the status of journalists working in these new companies.

 

CALLS ON EFJ members to support a petition in newsrooms across Europe to support this action before submitting it to the European Commission.

C)    Quality in Media, Authors’ Rights

 

6.         Media Convergence/Multimedia/Professional Identity

            DJU in ver.di, Germany

 

The Annual Meeting of the EFJ meeting in Berlin on 13-15 June, 2008

 

Noting the rapid changes in the technical environment and the integrated media landscape, which increasingly create multimedia products including broadcasters who provide web platforms that combine video streams and articles; newspaper and magazine publishers integrating audiovisual content; and online-media developing ways of disseminating user generated content.

 

Noting the changes of the professional skill of journalists in “traditional” media, and the emergence of new complex and multi-skilled jobs through media convergence;

 

INSTRUCTS the EFJ Steering Committee to: 

 

1)     Analyse the consequences  of these changes on the professional identity of journalists in Europe;

2)     Initiate a discussion among EFJ/IFJ-member unions about common criteria  for defining the work of professional journalism under  changing technological and market conditions;

3)

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO