hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

Hrvatsko novinarsko društvo izražava svoju punu podršku pravednim zahtjevima novinara zagrebačkog Radija 101 da - ako ne može drukčije - i štrajkom prisili poslodavca da ispoštuje potpisani ugovor o mirenju

... više ...


HND poziva Sabor da novim Zakonom o HRT-u omogući dugoročno, stabilno i neovisno funkcioniranje javnog servisa

HND smatra da je, zbog javnog karaktera HRT-a i njegovog jačanja u budućim europskim okvirima, nužno usvojiti sve amandmane na Zakon o HRT-u, koje su Odboru za medije podnijele brojne nevladine udruge te dio javnosti
 

... više ...


Koordinacija sindikata HRT-a i Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u oštro prosvjeduju protiv zapošljavanja Dorotee Lazanin – Jelenc na mjestu nove glasnogovornice HRT. (...) Ne sumnjajući u kvalitete Dorotee Lazanin Jelenc, Koordinacija i ogranak HND-a smatraju da je potpuno neprihvatljivo da lice koje je postalo gotovo zaštitnim znakom druge medijske kuće predstavlja HRT čime gledateljima šaljemo dvojbenu poruku.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje moguću cenzuru HTV-ove emisije Latinica pod imenom „Zločin u privatizaciji nikad ne zastarijeva“. Pozivamo uredništvo HTV-a da promijeni svoju odluku i da emitira Latinicu u redovnom terminu.

... više ...


Smatramo da se neutemeljenim i naglim otkazivanjem vanjske suradnje za sve vanjske suradnike izravno i na dnevnoj osnovi ugrožava normalno funkcioniranje radijskog i televizijskog programa, a time i ispunjavanje uloge HRT-a kao javnog servisa, stoji u priopćenju Ogranka HND-a na HTV-u, podružnica Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u i HR-u, te Samostalnog sindikata novinara HR-a.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja ogorčeni su i zabrinuti podizanjem optužnog prijedloga protiv Željka Peratovića, slobododnog novinara i blogera. Do sada je u raznim istragama već viđeno "curenje informacija", zbog čega novinari nisu progonjeni, pa je ovaj potez tužiteljstvo očito učinilo pod pritiskom prijave ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Poklekne li i sud pod tim istim pritiskom, bit će onemogućeno pravodobno i točno izvještavanje javnosti o antikorupcijskim istragama.

... više ...


Nakon što je Uprava Glasa Istre novine dostavila Sindikatu dopis u kojem predlaže termin za nastavak pregovora oko kolektivnog ugovora u srijedu, 17. 11. 2010., štrajkaški odbor je odlučio da u ponedjeljak, 15. studenog 2010., u 7,00 sati nastupa prekid štrajka.

... više ...


Slijedom najnovijih događanja, koja su uzrokovala brojne upite o razložnosti posljednjih odluka o smjenama urednika i voditelja emisija te otpuštanja vanjskih suradnika, brojne prijave etičkom povjerenstvu, javna sukobljavanja zaposlenika HRT-a, a sve to opet neslaganja i prosvjede zbog takvog postupanja, Ogranak HND-a pri HTV-u i Sindikat novinara HTV-a upozoravaju naslov na negativne posljedice, koje osim na ljudske sudbine izravno utječu i na onako neveliki rejting koji HRT uživa u javnosti i daljnje narušavanje vjerodostojnost javnog medija.

... više ...


Član Uprave Glasa Istre novine Albert Faggian u medijima je izjavio da je željan pregovarati i pronaći dogovor sa sindikatom. Stoga smo Upravi jučer poslali dopis u kojem smo pitali misli li doista pregovarati. Ukoliko je to izgovorio s namjerom da doista sjedne za stol sa sindikatom, štrajkaški odbor je voljan razmisliti o tome da donese odluku o prekidu štrajka. Čekamo od Uprave da se očituje.

... više ...


Procjenjuje se da je u proteklih godinu dana bez posla ostalo desetak novinara u Brodsko-posavskoj županiji što je velika brojka uzimajući u obzir vrlo malo medijsko tržište. Uz to lokalni mediji i oni koji djeluju u lokalnoj sredini pod stalnim su pritiskom politike zbog čega dolazi u pitanje uravnoteženo i nepristrano informiranje građana.

... više ...


Otkaz suradnje novinaru Josipu Oreču najizravnije koincidira s izbacivanjem iz emisije „Latinica“ njegovog priloga o carinskom odjeljku Kanfanar pod nazivom „Ne može se dokazati“.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo, ogranak Vjesnik, osuđuje istup bivšeg premijera Ive Sanadera, a sadašnjeg saborskog zastupnika, kojim je našem kolegi neizravno imputirao da je svoj tekst objavljen u Vjesniku od 11. studenoga pod naslovom «Barišić: Sanaderu sam u koferu nosio novac» pisao po političkom nalogu.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo daje punu potporu novinarima i urednicima zagrebačkog Radija 101 i podružnici SNH-a na tom radiju u njihovom današnjem štrajku upozorenja.Nakon postupka mirenja, Uprava ne ispunjava svoje obveze i to je legalni i egitimni razlog štrajka.

... više ...


Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 u ponedjeljak 8. studenog 2010. ulazi u štrajk upozorenja, koji će trajati od 8 do 14sati, nakon čega se redovni program nastavlja.

... više ...


Počevši od ponedjeljka, 8. studenog, izdanja Glasa Istre bit će stvorena pod radnom obvezom, pod prisilom temeljem skandalozne sudske odluke. Stoga pozivamo javnost i čitatelje Glasa Istre da se solidariziraju s našim sindikatom i našim zahtjevima i - ne kupuju Glas Istre!

... više ...


Postupak mirenja između Sindikata novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre i poslodavca Glas Istre novine okončan je neuspješno. Sastanak se održao jučer u prisustvu miriteljice Suzane Racan Stern, kao predstavnice Gospodarsko-socijalnog vijeća, koja je nakon gotovo četiri sata bezuspješnog pregovaranja konstatirala da mirenje nije uspjelo.
Poslodavac, odnosno član Uprave Albert Faggian, i dalje ostaje pri svome, odnosno pokazao je da nema namjeru pregovarati oko ključnih točaka u kolektivnom pregovoru koje se tiču materijalnih prava radnika te je potvrdio da mu je namjera otpustiti, kako je kazao, 30-ak radnika te istovremeno smanjiti plaću.

... više ...


Hrvatsko novinarsko društvo potpuno podupire novinarke i novinare Glasa Istre koji se okupljeni oko svoje sindikalne organizacije bore za radna prava i radna mjesta te za novinarske slobode i profesionalne standarde. Voljeli bismo da uspije postupak mirenja Sindikata Glasa Istre i poslodavca jer za to još uvijek ima nekih izgleda. Ako i taj posljednji sastanak
ne uspije, i ako novinari smatraju da je to jedino i najbolje rješenje - HND podupire najavu štrajka u Glasu Istre.

... više ...


Umjesto da manipulira javnošću iznošenjem podataka o našim tobožnjim visokim plaćama - koje je većina radnika prvi put vidjela u njegovom priopćenju, ali nikada na svojim platnim buštama - tražimo da Faggian na jednak način, točno u lipu, objavi sve financijske izvještaje bivše i sadašnje tvrtke, sve dugove i kredite koji postoje u Glasu Istre, a stvoreni su mešetarenjem zemljištima i nekretninama

... više ...


Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) prosvjeduje i upozorava na prozivanja, pritiske i prijetnje novinarima koji prate "slučaj Pukanić". Tijekom cijelog sudskog postupka optuženima za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića novinare se učestalo proziva, čime se posebno sada, uoči presude, stvara dojam da će biti donijeta pod utjecajem "medijske hajke".

... više ...


Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glas Istre sutra pokreće postupak mirenja i ako se s Upravom ne uspijemo tijekom mirenja dogovoriti u zakonskom roku, radnici Glasa Istre krenut će u štrajk. Sindikat ne upozorava samo na kršenje prava radnika u Glasu Istre, već i na kršenje prava naših čitatelja, kršenje prava javnosti na istinite, vjerodostojne, provjerene i uravnotežene informacije od nas novinara. Javnost ima pravo da Glas Istre bude slobodan i nezavisni medij, jer samo takav medij ima smisla!

 

 

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO